Підтримати

Чернеччинська та Роменська громади на Сумщині продовжують роботу над Статутами

Дві інформаційні зустрічі про переваги прийняття Статуту громади провели експерти громадської організації Центр «Доброчин» в Роменській та Чернеччинській громаді  27 та 28 квітня 2023 року.

с_1 с_5r_01r_04

Законодавство не зобов’язує громади приймати свої статути. Але якщо громада зацікавлена у розвитку своєї території, то вона має створити механізми участі мешканців у прийнятті управлінських рішень. Локальним документом, у якому громада прописує особливості участі громадян, є Статут територіальної громади. Жителі повинні бути залученими до життя громади, чітко розуміти, як і на що можуть впливати, чим можуть допомогти і з кого спитати.

«Статут – це документ, яким має користуватись уся громада. Він повинен бути написаний простою, зрозумілою мовою. Важливо, щоб Статут Роменської міської територіальної громади став показником демократичності нашої громади» – зазначила керуючий справами Виконавчого комітету Роменської міської ради Наталія Москаленко.

Також Статут – ефективний засіб саморегуляції територіальної громади, він може регламентувати відносини як між громадами, що об’єднались, так і між громадою та місцевою владою.

Заступник Чернеччинського сільського голови Олексій Гопко зауважив, що місцева влада зацікавлена в стабільному розвитку своєї громади, який неможливий без активної участі громадськості. Наявність і подальше прийняття нормативно-правових актів, зокрема Статуту громади, посилять спроможність місцевої влади діяти на користь та в інтересах територіальної громади в довгостроковій перспективі.

«Локальна демократія дозволяє розробити правила прийняття рішень в громаді, мінімізуючи загрози неврахування думки жителів» – зазначила Наталія Дрозд, керівник ГО «Центр Доброчин». Тому наша організація працює над розробкою процедур участі та закріпленням їх у локальних нормативно-правових актах: статутах територіальних громад, положеннях і порядках, що регламентують процедури їх використання.

Наступними кроками будуть засідання робочих груп та круглі столи для напрацювання і обговорення пропозицій щодо Статутів громад. Статут має стати документом, який сприяє розвитку громади. Тому особливої важливості набуває політика впровадження механізмів демократії участі на місцевому рівні, які надають членам територіальних громад реальну можливість вливати на вирішення місцевих проблем.

Проєкт реалізується за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Польщі, Швеції і Швейцарії.