Підтримати

Чернігівщина приймає делегацію з Луганської та Донецької областей

 

01

Розпочався навчальний візит представників органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та поліції Луганської і Донецької областей на Чернігівщину, який триватиме з 24 по 28 червня 2019 року за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Протягом тижня учасники ознайомляться із практиками впровадження механізмів місцевої демократії, інноваційними підходами до енергоефективності, прикладами залучення громадян до збереження природних ресурсів, побудови сталої взаємодії поліції та громадськості, а також прикладами успішної співпраці з питань  проведення реформ – з децентралізації влади/місцевого самоврядування та антикорупційної.

Захваченный кадр 14 Захваченный кадр 10

Перша зустріч пройшла в Чернігівській міській раді. У вітальному слові секретар Чернігівської міської ради Максим Черненок говорив про важливість співпраці всіх політичних сил на користь міста та розумінні важливості залучення громадян до управління.

Одним із успішних прикладів залучення громадян в місті є бюджет участі, який працює з 2015 року. Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення міста/ОТГ та/або голосування за них. Крім історії створення та методики його проведення, учасники дізнались про проекти-переможці бюджету участі, серед яких проекти «Чернігів Європейський/ЧНТУ» та «Центр інтеграції ВПО».

Захваченный кадр 20 Захваченный кадр 19

Чому Бюджет участі важливий? Для більшості громад характерною рисою є брак довіри як всередині громади, так і до влади та низький рівень соціальної згуртованості. Бюджет участі дає можливість конструктивної взаємодії мешканців та представників місцевої влади. Він заохочує мешканців співпрацювати й об’єднуватись. Тому, впровадивши бюджет участі, Ви отримаєте такі основні переваги, як:

  • розширення участі громадян у вирішенні питань розподілу коштів місцевого бюджету;
  • уникнення соціальних конфліктів;
  • збільшення довіри до місцевих органів влади;
  • ефективне управління бюджетом;
  • вирішення проблем, які найбільше хвилюють жителів міста, регіону чи країни.

Також учасники візиту дізнались як Чернігів розвиває свій туристичний потенціал і що для цього потрібно. Начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради Шевчук Олександр та заступник начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Литвин Катерина детально розповіли про цікаві проєкти, серед яких культурно-просвітницький проєкт «ChAС», співпраця з тревел-блоґерами, школа амбасадорів Чернігова, тощо.

На завершення дня, учасники дізнались про історію міста на театралізованій екскурсії. Перший день пройшов корисно, пізнавально, динамічно й драйвово!