Підтримати

Городнянщина оговтується від окупації і працює над усуненням екологічних проблем

Представник Городнянського лісгоспу Ярослав Коваль: “Через можливість підірватися на мінах в деяких селах відмінились польові роботи”

Чернігівщина досі оговтується від зимово-весняної окупації, сліди ворожих російських військ видно і чутно по всій області. Городнянщина пізнала ці загарбниці кроки як ніхто інший. Громада і без того вже декілька років мала гучні проблеми із водними ресурсами, меліорацією, осушенням колодязів, а тепер до всього додалося ще і відголосся війни.

01 02

Ми поспілкувались із представником Городнянського лісгоспу Ярославом Ковалем, який розповів про стан екології після навали військ РФ:

– Всю весну і зараз ми працюємо над пошуками і знищенням великої кількості нерозірваних боєприпасів, які лишили вороги на нашій землі. У нас було знищено велику кількість ворожої техніки, відповідно відбулось колосальне забруднення повітря, пошкодження грунту, рослинного весняного покриву. В селі Політрудня біля моста винесли десять мін, які лишив ворог, щоб наші військові або цивільні не зазнали цього горя.

Через те, що Городнянщина була одразу окупована це вплинуло на роботу аграріїв, а саме довелось відмовитися від оранки та посівної в деяких селах адже на полях можуть бути вибухонебезпечні предмети, які лишили нам російські військові.

– На деяких територіях громади, які завжди були засіяні і засаджені, цього року відмінили весняні роботи, адже є ризик підірватися на міні.

В Городнянській ОТГ після звільнення області залишилось багато спаленої ворожої техніки як в населених пунктах так і на узбіччях доріг.

– Російські військові окопувались в наших лісах (особливо Тупичівські ліси) рили собі окопи, рубали дерева і робили загородження, бліндажі, фортифікаційні споруди. Ці особи негарно себе поводили з нашими людьми, природою, довкіллям, залишили нам багато непоправних справ. Ворог зайшов в наше село Бурівку і населений пункт з того моменту лишився без комунікацій, місцеві розповідають, що росіяни виганяли людей із домівок і кормили в тих дворах худобу.

Земля всіяна навколо деяких сіл протитанковими мінами, які і досі знаходять розмінувальники, жителі ОТГ.

03 04

Пан Ярослав розповідає, що в селі Бурівка (посеред села) загарбники залишили САУ, намагалися підірвати її, але не вийшло, тоді почали стріляти по цій зброї із танку, вистрілами пошкодили декілька будинків, сільраду.

– Місцеві люди говорять, що військові РФ під час відступу везли в колоні додому меблі (старі шафи) та сільгосппродукцію.

– Наші люди з першого дня допомагали ЗСУ, рахували техніку, відслідковували пересування, передавали дані у відповідні інстанції.

Російські військові нанесли велику шкоду Городнянщині, але дякуючи густим лісам цієї землі вони тривалий час блукали, збивались із шляху, ходили по колу. Зараз кожен житель ОТГ оговтується від окупації, вірить в нашу перемогу і в те, що буде можливість позбутися всіх ворожих слідів і повноцінно взятися за відновлення тих проблем, які турбували людей ще до початку війни.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».