Підтримати

Громадяни контролюють і роблять висновки

Аналітичний звіт за результатами громадського моніторингу держзакупівель в сфері освіти було презентовано 3 грудня під час круглого столу «Орієнтир – прозорі та відкриті закупівлі» в Чернігівському навчально-методичному центрі профспілок. Протягом січня-вересня 2015 року під громадським контролем експертів Чернігівського Центру Прав Людини перебували держзакупівлі Управління освіти Чернігівської міської ради.

За словами Олександра Підгорного, керівника Чернігівського Центру Прав Людини, за час проведення моніторингу не зафіксовано проявів конфлікту інтересів та не виявлено випадків корупції, також не було зафіксовано випадків змови між учасниками торгів.

Наталія Хамко, експерт проекту, розповіла, що рівень конкуренції під час проведення відкритих торгів низький – в середньому участь в відкритих торгах приймають два учасники. Майже половина відкритих торгів була взагалі відмінена через недостатню кількість учасників. Через відсутність конкуренції не відбувається економія бюджетних коштів. Одна з причин – інфляційні очікування.

Під час обговорення проблемних питань держзакупівель учасники круглого столу – голови, секретарі та члени комітетів з конкурсних торгів бюджетних установ міста Чернігова, зауважили спільну для всіх проблему – проведення процедури закупівлі комунальних послуг. Це є лише витрачанням часу на оформлення документів, адже комунальні послуги надаються постачальниками-монополістами і вибору в кого їх закуповувати, і за якою ціною, немає. Також було зауважено, що учасники комітетів з конкурсних торгів працюють, як правило, на громадських засадах – це є додаткове навантаження до основної посади, яке вимагає багато часу і зусиль.

Дискутуючи про шляхи вирішення виявлених проблем у тендерних закупівлях, учасники дійшли згоди, що необхідно узагальнити напрацьовані пропозиції і підготувати підсумковий документ.

Аналітичний звіт можна завантажити за посиланням http://www.prostir.ua/?library=analitychnyj-zvit-hromadskyj-kontrol-ta-borotba-iz-koruptsijeyu-v-sferi-derzhzakupivel-na-chernihivschyni

* * *

Метою проекту «Громадський контроль та боротьба із корупцією в сфері держзакупівель на Чернігівщині», що здійснюється Чернігівським Центром Прав Людини за підтримки Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», є здійснення громадського контролю за процесом державних закупівель в освітній сфері міста Чернігова.