Підтримати

Гримайлівська громада на Тернопільщині продовжує роботу над Статутом

Представники громадської організації Центр «Доброчин» провели круглий стіл в Гримайлівській територіальній громаді 23 січня та засідання робочої групи 24 січня 2023 року.

На заході експерти представили проект Статуту для обговорення. Адже Статут, це не переписування норм закону, а врегулювання того, що Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко не прописано та віддано на розгляд міських, селищних або сільських рад.

02 03

Як зазначив Олександр Підгорний: «Статут територіальної громади – це свого роду конституція для певної території. У статуті мають бути закладені основні принципи, за якими функціонує громада, за якими влада співпрацює з громадою та механізми відповідальності влади перед громадою».

На нашу думку, відсутність Статутів не дає можливість громадянам повноцінно співпрацювати із органами місцевого самоврядування та розвивати свої населені пункти. Адже саме у Статутах передбачаються такі інструменти здійснення місцевого самоврядування громадою, як місцеві ініціативи, збори громадян за місцем проживання, громадські слухання, електронні петиції. Тобто більшість того, що дозволяє громадянину, зокрема і ВПО, повпливати на долю власного населеного пункту.

Учасники активно долучились до обговорення і підкреслили, що територіальна громада має мати якнайширші права, і статут має це зафіксувати, але не можна виходити за рамки чинного законодавства та Конституції. Якщо ми говоримо про участь членів територіальної громади у місцевому самоврядуванні, значить ми у статуті маємо опрацьовувати такі механізми, які би забезпечили участь жителів міста у самоврядуванні.

Цей документ має бути “живий”, щоб кожен знав як і міг ним користуватися, щоб він вирішував реальні питання і завдання, які є важливі саме для конкретної громади. На черзі – доопрацювання проекту Статуту з урахуванням пропозицій та зауважень. Важливо зробити Статут документом, який сприяє дійсно розвитку громади.

 04 05

Діяльність проводиться ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту “Сприяння сталій інтеграції ВПО до життя в громаді” за підтримки  МФ «Відродження», програма «Демократія та належне врядування).