Підтримати

Ічнянська громада на Чернігівщині розпочала роботу над Статутом

Експерти громадської організації Центр «Доброчин» провели інформаційну зустріч про переваги прийняття Статуту громади в місті Ічня 18 квітня 2023 року.

Кожна громада унікальна і кожна потребує комплексного підходу у пошуку дієвих інструментів взаємодії, які б «підійшли» громаді. Статут має стати документом, який визначає правила взаємодії та комунікації, тому процедури та підходи до його розробки не повинні бути «бутафорними». Члени територіальної громади повинні мати можливість впливати на процеси прийняття рішень через використання таких інструментів, як для прикладу загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціатив та ін.

01 02

У Статуті чітко визначені відносини між владою та мешканцями громади. Адже не всі процедури прописані в законодавстві. Саме тому Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає регламентацію частини з них у Статуті. Статут деталізує питання, що регулюються в законах узагальнено, та сприяє формуванню солідарної відповідальності влади й громади.

Олена Голова Ічнянської Олена Бутурлим підкреслила, що цей документ також сприятиме процесу становлення спільноти, а не просто сукупності людей, які поживають на території громади. Люди повинні бути залученими до життя громади, чітко розуміти, як і на що можуть впливати, чим можуть допомогти і з кого спитати. Також, Статут громади стане показником демократичності Ічнянської громади.

04 05

Наступними кроками будуть засідання робочої групи та круглий стіл для напрацювання та обговорення пропозицій щодо Статуту громади. Важливо, щоб Статут став дієвим інструментом для застосування, а не лише текстом на папері. Статут має стати документом, який сприяє розвитку громади.

Проєкт реалізується за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Швеції.

 Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

 Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Польщі, Швеції і Швейцарії.