Підтримати

Кожне із 36 сіл Бахмацької громади на Чернігівщині змогло прийняти переселенців

 

logo

Коли почалось повномасштабне вторгнення, то Бахмацька громада не стояла осторонь цих подій, а одразу відчинила свої двері для переселенців, а жителі простягли руку допомоги тим, хто опинився в складних військових обставинах.

Про те, як громада приймала і допомагала ВПО нам розповіла начальниця відділу ЦНАП виконавчого комітету Бахмацької міської ради Фурсова Зоя Володимирівна.

“В останні дні лютого та на початку березня 2022 року до нас приїхало близько 2000 ВПО. Спочатку це були, переважно,  жителі Чернігова, Сум та столиці, але згодом почали їхати і із Харкова, Донецької області та інших окупованих територій, що зараз перебувають під вогнем ворога.

0002 0001

Люди їдуть і зараз до нас. Тепер у зв’язку із постійними обстрілами нашого прикордоння та сусідньої Сумської області, зараз приймаємо людей, що мають домівки в небезпечних прикордонних районах.

Багато людей вже повернулися додому (переважно жителі Чернігова та Києва), тому зараз офіційно зареєстрованих ВПО – 456. Переважно це пенсіонери, жінки з дітьми, студенти.

До нас приїздили люди, які не мали жодних зачепок в громаді.  Розповідали, що коли вдалося все ж виїхати з-під обстрілів, то довго не задумувалися про кінцеву тимчасову (а хтось і оселився в громаді на постійній основі) зупинку, а просто їхали, куди очі бачать.

Багато людей приїздили до своїх родичів, адже із Бахмача до Києва ходить прямий потяг і багато молоді  перебралося до столиці на навчання, роботу. Тому зрозумілим було те, що вони після повномасштабного вторгнення повернулися додому.

Через деякий час ми всіх почали реєструвати, щоб видати довідки ВПО.

Як і на початку повномасштабного вторгнення так і зараз наші люди допомагають переселенцям всім необхідним – одягом, ковдрами, посудом, меблями, продуктами харчування. Звичайно, що люди є всякі і серед ВПО, і серед наших, ситуації бувають різні між ними, але до великих конфліктів, на щастя, справа не доходить.

В Бахмачі є діючий гуртожиток, тому декого ми заселяли туди, дехто до родичів пішов жити, а дехто просто взяв житло в оренду” – говорить Зоя Володимирівна.

“Звісно, що люди хочуть додому і повертаються за можливості (є і такі, що поїхали від нас за кордон жити і працювати), а дехто обрав для себе нашу громаду і вирішив залишитися тут назавжди, не дивлячись, що зараз у нас складно знайти роботу.  Багато людей цікавились і зараз цікавляться працевлаштуванням в Бахмачі, вони тісно співпрацюють із міським центром зайнятості і якщо щось з’являється,  то людей інформують.

Дітей ВПО у нас в громаді приймають гарно і в школах, і в садочках.  За потреби з ними працює психолог.

У нашій громаді ВПО можуть отримати доступ до медичних послуг. Для цього потрібно заключити декларацію із обраним сімейним лікарем і далі за наявності направлення від цього ж лікаря можна лікуватися в медичному закладі безкоштовно.

До нас в громаду час від часу приїздить благодійна організація “Рокада”, яка допомагає забезпечувати сім’ї переселенців побутовими речами.

Ми намагаємось створити гарні умови для проживання ВПО в Бахмацькій громаді.

Матеріал опубліковано в рамках діяльності проекту «Місцева демократія та самоорганізація для сталої інтеграції ВПО», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».