Підтримати

Мешканці Менської громади оновлюють Стратегію розвитку громади в частині охорони довкілля

Протягом 1 – 3 червня 2021 року Центр Доброчин провів серію громадських обговорень, покликаних забезпечити участь громадян з різних населених пунктів Менської громади до процесу реалізації існуючої Стратегії та її оновлення в частині охорони довкілля.

eco03 eco04 eco02 eco01

Понад 200 активних мешканців з сіл Блистова, Бірківка, Осьмаки, Ушня, Дягова, Садове, Феськівка, Данилівка, Стольне, Семенівка та Городище Менської громади під час 11 зустрічей долучились до обговорення того, як наразі йде виконання існуючої Стратегії та що необхідно додати в оновлений документ.

eco05 eco06 eco07 eco08

В березні 2018 року в громаді було затверджено Стратегію розвитку Менської міської об’єднаної територіальної громади на 2018-2024 рр. Головна мета Стратегії – докорінні позитивні зміни якості життя мешканців Менської громади шляхом зміни системи управління, підвищення конкурентоспроможності економіки, інвестиційної привабливості, ефективного використання ресурсів, узгодженні інтересів влади, громади та бізнесу, створення максимальної кількості робочих місць.

У Стратегії Менської громади є розділ про екологію і акцент робиться на поглиблення дня річок (п. 2.1.1) і на налагодження системи збирання та утилізації сміття (2.1.3). Але перше (поглиблення дня річок) не вирішує причину проблеми, а лише забезпечує “косметичні” зміни. Друге (утилізація сміття) також направлене більш на “косметичні” зміни. Бо сміття, яка валяється на вулицях і на полігонах, це, звісно, не гарно, але завдає менше шкоди, ніж діяльність підприємств.

eco09 eco10 eco12 eco13

Активні мешканці та старости акцентували на тому, що існуючі екологічні проблеми не повністю відображені в Стратегії розвитку громади. Вже є розуміння того, що ефективна екологічна політика не може бути результатом дій лише місцевої влади. Це результат взаємодії та співпраці влади і громади, а також різних суспільних груп. Тому важливо оновити існуючу Стратегію з врахуванням пропозицій від громадськості та еко-активістів.

eco14 eco15 eco16

Серед пропозицій для оновлення Стратегії є наступні:

  • Ефективне та стале використання земельних ресурсів та надр.
  • Відновлення та підтримка сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану водних об’єктів громади.
  • Організація контролю за якістю і кількістю скинутих у водні об’єкти стічних вод по випускам дощової каналізації міста.
  • Розробка заходів з оздоровлення екологічного стану річок Мена, Кут, Короська, Остреч, Сивуха, Удідка, Сидорівка, Бабка, Іржавець, Дягова, Конотоп та Десна в межах громади.
  • Впровадження громадського моніторингу стану водоохоронних зон та захисних смуг.
  • Упорядкування та розвиток нових паркових зон, доступних для всіх груп населення та організація нових паркових і рекреаційних ділянок на території громади.
  • Впровадження системи інформування населення про стан довкілля.
  • Подальше впровадження бюджету участі в екологічному напрямку.

Реалізація проєкту на практиці сприяє участі місцевого населення у розробці змін до Стратегії розвитку громади в частині охорони довкілля.

«Проект здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

 EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Матеріали, опубліковані на цій сторінці, є виключною відповідальністю ГО Центр Доброчин та необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу або Міжнародного фонду «Відродження».