Підтримати

На Чернігівщині Кіптівська громада покращує якість антикорупційного місцевого законодавства!

Кіптівська ОТГ затвердила Антикорупційну програму на 2020 – 2023 роки на черговій сесії 16 червня 2020 року. Цьому передувала копітка робота під час карантину і співпраця з ГО «Центр Доброчин», яка продовжує створювати сприятливе антикорупційне середовище у  пілотних об’єднаних громадах Волинської, Львівської, Одеської, Херсонської, Миколаївської, Луганської, Дніпропетровської та Чернігівської областей.

Що означає Антикорупційне Еко-середовище? Під ним ми розуміємо:

  • запровадження та застосування антикорупційних політик на місцевому рівні,
  • роз’яснення діючого антикорупційного законодавства,
  • надання ефективних публічних інструментів нагляду,
  • підвищення рівня обізнаності громадян,
  • формування антикорупційної свідомості.

Які переваги отримують громади від запровадження антикорупційних політик?

  • Допомагають попередити порушення законодавства у сфері запобігання корупції
  • Систематизують вимоги законодавства для місцевої влади
  • Робота місцевої влади стає прозорішою
  • Громада впроваджує хороші практики врядування та є привабливою для інвесторів
  • Грантодавці підтримують проекти громади, адже вони впевнені, що інвестовані кошти не «осядуть» в кишенях чиновників
  • Мінімізують ризики притягнення до відповідальності уповноважених осіб у сфері місцевого самоврядування
  • Допомагають працівникам, депутатам місцевої ради розуміти вимоги законодавства у сфері запобігання корупції та не вчиняти порушення

Незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію в країні, тема протидії корупції залишається актуальною. Тому на часі запровадження превентивних механізмів стримування та перешкоджання проявам корупціогенних чинників. Маркером розуміння громадою важливості таких кроків є затвердження Антикорупційної програми та проведення просвітницьких заходів.

Наразі перший цикл антикорупційної діяльності завершується, на черзі – просвітництво та допомога громадам. Влітку «антикорупційні десанти» проведуть навчальні та просвітницькі заходи – інтерактивні тренінги-майстерні з унікально-підібраним контентом для кожної громади учасника, Антикорупційні кава зустрічі та Антикорупційний ЛікБез #ЛікБезКор!

 Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею* Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

 *Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область), Центр «Доброчин» (Чернігівська область), Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики (Дніпропетровська область).