Підтримати

Ніжинський ОСН Мигалівка вирішує питання благоустрою та екології і в воєнний час

Посадовець пункту ОСН мікрорайону Мигалівка (Ніжин) Гончаренко Зоя: «Наша громада піклується про красу та естетичний вигляд міста навіть в період війни»

Війна на Чернігівщину прийшла в той час, коли люди думали готуватися до весняних робіт на полях та присадибних територіях. Із початку окупації області Ніжин включився в усі види робіт, які необхідні в такі часи, але і про чистоту та красу міста жителі не забували.

Ми мали розмову із посадовцем пункту самоорганізації населення мікрорайону Мигалівка Гончаренко Зоєю Борисівною, яка розповіла звідки брався порядок на території району в непростий весняний час:

– Кожна громада завжди намагається бути привабливою для себе та гостей і військовий час не є виключенням. Наш мікрорайон має приватну житлову забудову, тому господарі намагались навесні, попри недалекі звуки вибухів створювати біля своїх домоволодінь красу: саджали квіти, кущі, декорували обійстя, зараз це все продовжується. Але є й такі, хто забували, що навіть під час війни все біля подвір’я має виглядати охайно та чисто. Ці люди то складають біля домівок купи будівельних матеріалів, то обрізають гілки дерев, забуваючи прибирати їх за собою і тим самим створюють умови для появи стихійних звалищ.

05 07

Зоя Борисівна, попри весняну військову небезпеку обстежувала мікрорайон, працювала з населенням, нагадувала, що необхідно дотримуватися затверджених у 2009 році вимог Правил благоустрою і санітарного стану міста. Зараз проводиться робота над тим, щоб жителі Мигалівки вчасно проводили косовицю трави, доглядали за зеленими насадженнями.

– Як під час окупації області, так і зараз разом із управлінням комунального господарства обстежуємо мікрорайон на виявлення стихійних сміттєзвалищ, зараз ведемо боротьбу із амброзією. Мною проводиться робота з приводу недопущення розклеювання реклами, оголошень на опорах парканах, зупинках та у інших невстановлених для цього місцях.

Війна прийшла на Чернігівщину тоді, коли почав танути сніг і тому з’явилась додаткова потреба в контролюванні стану кришки люків водопровідної системи міста. В той час транспорт по місту не ходив і людям доводилось долати пішки чималі території, тому кожен член ОСН мав тримати на контролі стан «своїх» люків, щоб унеможливити травматизм мешканців.

– Звичайно, на злісних порушників доводилось і доводиться зараз складати адміністративні протоколи, а ще періодично на офіційному сайті міськради або на сторінці відділу доводиться публікувати роз’яснення та нагадувати жителям вимоги Правил благоустрою міста.

Зоя Борисівна говорить, що приємно, коли навіть в місті були складні часи в період окупації області, люди йшли на контакт, виконували вимоги і з розумінням ставились до питань благоустрою та екології, допомагали одне одному. Бо війна, руйнуючи красу, сама собою повертає людей до її створення та підтримання.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».