Підтримати

Нова громада. Об’єдналися, що далі?

logo

Центр Доброчин провів інформаційно-роз’яснювальну зустріч «Нова громада. Об’єдналися, що далі?» в смт. Ріпки Чернігівської області 3 жовтня 2019р.

У зустрічі взяли участь Сергій Гарус, Ріпкинський селищний голова, представники виконкому селищної ради, депутати селищної ради, активні громадяни.

Сергій Гарус у вступному слові зазначив, що зараз відбувається процес формування Ріпкинської об’єднаної територіальної громади і вже отримані позитивні відповіді від семи сусідніх рад. Тож потенційна Ріпкинська ОТГ складатиметься із восьми рад з центром у селищі Ріпки.

Олександр Підгорний, керівник Ресурсного Центру ГО «Центр Доброчин», у своєму виступі розповів про децентралізацію, про зміни, які відбуваються у місцевому самоврядуванні.

За його словами переважна більшість діючих ОТГ в Чернігівській області демонструють позитивні приклади реалізації реформи. «Перше, що потрібно зрозуміти, що процес децентралізації – невідворотній і варто приймати рішення. Для Ріпок важливо стати центром громади, бо тут є перспектива росту. А, отже, скоро зможемо говорити про успіхи Вашої громади», – зазначив Олександр Підгорний.

На думку Юрія Паперного, політичного експерта, завершення процесу децентралізації вже стало для місцевих еліт неминучим і не за горами. «І тому – головне зараз зрозуміти, які дії потрібно зробити, щоб провести цей процес з максимальною користю для громади та її жителів», – підкреслив він.

Про повноваження органів місцевого самоврядування, що обираються та яким чином рішення цих органів впливатимуть на життя людей: наповнення і використання бюджету громади, питання освіти, медицини, транспорт, дороги, впорядкування територій, стратегічний розвиток громади говорив юрист Центру Сергій Нестеренко.

Також в ході зустрічі учасники обговорили питання функцій та повноважень органів місцевого самоврядування, а також механізми прийняття рішень в ОТГ. Учасників зустрічі цікавили питання повноважень та обов’язків старост, його ролі у житті громади, та розподілу грошей, функціонування закладів освіти, культури, медицини тощо.

Метою проекту «Діалог для трансформації конфліктів в громадах», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є забезпечення активної участі місцевого населення у впровадженні реформ із використанням механізмів місцевої демократії та медіацію конфліктів.

01 02 03