Підтримати

Новобілоуська громада щоденно працює над своїм відновленням та безпекою

Ця громада на Чернігівщині мужньо витримала навалу ворога в перші дні повномасштабного вторгнення, щоправда зазнавши великих руйнацій. Проте нині більшість жителів та місцева влада максимально займаються її відновленням як своїми силами, так і за допомогою залучених фондів.

Сьогодні ми поспілкувалися з сільським головою Новобілоуської сільської ради Дмитром Федоровим, який розповів нам про те, чим живе зараз Новобілоуська громада. 

«На жаль, відчути всі реалії війни нам довелося на власному прикладі, адже ворог дуже близько підійшов до наших сіл і наробив там великої біди. У нас було багато зруйнованих і пошкоджених приватних будинків, об’єктів критичної інфраструктури, будівель соціальної сфери. Але щойно звільнили Чернігівщину, ми одразу почали думати про те, як і з чого починати відновлення, щоб повернутися або хоча б частково наблизитися до рівня життя, який був до вторгнення», — говорить Дмитро Федоров. 

«Нині у нас відбувається відновлення в трьох напрямках:

  • відновлення економіки громади;
  • об’єктів соціальної сфери;
  • пошкодженого житла.

Відновленням житла від початку, у переважній більшості, займалися фонди, які зайшли в область із таким завданням. Жителі громади також не сиділи склавши руки в очікуванні, а самотужки робили щось біля своїх господарств. Вони активно допомагали одне одному розбирати завали та вивозити сміття.

З часом люди почали залишати заявки на повне відновлення втраченого житла через застосунок «Дія». 

Найближчим часом держава планує розпочати відшкодування коштів тим, хто своїми силами почав відбудовувати свої оселі та витратив на це власні гроші.

У Новобілоуській громаді значною мірою відбулося відновлення освітньої галузі, адже ворог не обирав куди стріляти, а, як відомо, знищення майбутнього починається зі знищення освіти. У відновленні шкіл та садочків нам допомогли:

  • Міжнародна організація з міграції,

Представництво в Україні (МОМ);

  • ВПІНО «Філія АКТЕД (ACTED)»;
  • Благодійний фонд «Восток-SOS»;
  • БО «Благодійний фонд «Нью Вей»;
  • ГО «Міжнародний супровід реформ»;
  • БФ «Відродження нації»;
  • Міжнародний комітет Червоного хреста;
  • UNICEF Україна;
  • SAVED.

Завдяки цим організаціям ми змогли відремонтувати у наших школах і садочках укриття, наповнити їх необхідним вмістом, зробити поточні ремонти приміщень, обладнати  внутрішні туалети, каналізаційну систему, відремонтувати опалення, ліквідувати у приміщеннях сліди пошкоджень. Тепер усі класи наших навчальних закладів світлі, чисті, оснащені сучасним обладнанням та меблями, з новими вікнами й дверима. 

Завдяки польським благодійним фондам у нашій громаді є два модульні містечка, де мешкають люди, в яких ворог забрав усе. Ці тимчасові будиночки гарно обладнані й мають усі необхідні умови для життя.

Ми продовжуємо потужно працювати над створенням та ремонтом укриттів. Намагаємося все робити так, щоб людям було більш-менш комфортно перебувати в них під час оголошення тривоги чи інших небезпечних ситуаціях.  

Вже тривалий період ми працюємо над відновленням у громаді інженерних споруд, покращенням водопостачання (будуємо нові водопроводи, ремонтуємо старі та пошкоджені).

І попри те, що ми прикордонна область і до ворога рукою подати, ми намагаємося максимально відновити нашу громаду. Люди мають жити тут і зараз, щоб боротися за свою рідну землю, відбудовувати свій рідний край і всіма способами допомагати нашим військовим наближати перемогу України».  

– – 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Забезпечення участі громадян для ефективного відновлення Новобілоуської громади Чернігівської області», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».