Підтримати

Представники Новобілоуської громади працюють над стійкістю громади

Третє засідання Діалогової платформи пройшло в селі Новий Білоус 28 червня 2024 року. Діяльність платформи покликана посилити участь жителів громади у процесах відновлення.

На важливості активної та змістовної участі жителів у плануванні відновлення та розвитку громади наголосив керівник проєкту Олександр Підгорний.

02 01

Під час обговорення учасники визначили, що громада має більше концентруватись на відновленні та посиленні економічного потенціалу. Громада розташована поряд з Черніговом, і це є перевагою. Варто працювати над питаннями розвитку:

  • логістичного бізнесу,
  • пакування,
  • сортування,
  • переробка продукції.

На сьогодні питання повернення людей не стоїть так гостро, адже під час окупації більшість жителів просто не мали змоги виїхати і залишились в громаді. Жителі громади більше стурбовані демографічною ситуацією. Населення має поважний вік і треба створювати привабливі умови для життя молоді. І починати треба з працевлаштування чи гарних умов для відкриття свого бізнесу, а також доступним житлом.

07 05 04 03

Ще одним важливим напрямком розвитку громади є налагодження міжнародної співпраці. Новобілоуська громада брала участь у міжнародній конференції з питань відновлення України в Берліні в червня 2024 року (Ukraine Recovery Conference – URC2024). Дві третини громад України не мають партнерів за кордоном, відповідно, не мають досвіду співпраці з представниками Європейського Союзу. Враховуючи процес наближення України до ЄС, громадам вже зараз потрібно налагоджувати прямі контакти і обмінюватись досвідом. Ми можкмо бути не тільки отримувачами допомоги, але і презентувати досвід стійкості та реагування та виклики.

Додаткові генераційні можливості для забезпечення електроенергією громади є викликом, який потребує вирішення в найближчому часі. Наразі це першочергове завдання для влади.

Окремо стоїть питання безпека дітей під час навчання, облаштування укриттів в школах. Вони мають бути безпечним середовищем для дітей.

Екологія. За останні 10 – 15 років погіршується якість питної води. Відтак скорочується доступ до питної води у жителів. Це впливає також на якість життя.

На завершення заходу голова Новобілоуської громади Дмитро Федорів підкреслив, що громада дуже сильна і дуже стійко відновлюється вже тривалий період і своїми силами також. «Хоч незакритих питань по відновленню ще є і є, але ми всі віримо, що в найближчому майбутньому ми повністю відновимось і будемо жити, навчатися, розвиватися вдома, не боячись ворога-сусіда.»

 Діяльність проводиться ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту «Забезпечення участі громадян для ефективного відновлення Новобілоуської громади Чернігівської області»  за  підтримки  Міжнародного Фонду «Відродження».