Підтримати

Про знищення лісів на Чернігівщині та прокурорів з кримінальними історіями – брифінг у «Чистій Політиці»

Про нові «винаходи» крадіїв лісу та факти знищення лісів на Чернігівщині повідомили журналістам представники ГО Чернігівського Центру Прав Людини. Брифінг на тему: «Як проходить імплементація антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні» відбувся у прес-центрі «Чиста політика» 2 серпня 2017 року.

Отже на сучасному етапі учасники незаконного лісового бізнесу вже мають можливість придбати потужну техніку й удосконалювати свою діяльність по знищенню лісів. Тепер це робиться за допомогою тросів і тракторів: дерева валяться ніби від буревію – або вириваються з коренем з грунту, або ламаються: ніяких пнів, ніяких спилювань. Залишається тільки непомітно вивезти. Виявити такі злочини, замасковані під природні явища, стає ще складніше. Тільки якщо упіймати за руку, на гарячому.

Про такий випадок, що стався 30 липня у Пакульському лісництві (Чернігівський держлісгосп, керівник Сергій Мотрич ) повідомили на брифінгу учасники затримання порушників: представник  ГО Чернігівський Центр Прав Людини, адвокат Сергій Нестеренко, громадський активіст Ігор Пильник, а також Олександр Підгорний, керівник ГО Чернігівський Центр Прав Людини. Вони розповіли, як вдалося затримати на гарячому майстра лісового господарства Пакульського лісництва (прізвище не розголошується, оскільки триває слідство). Той не встиг відчепити трос від дерева і намагався втекти на своєму тракторі, з якого заздалегідь, перед валкою дерев, зняв номери.

Операція по затриманню пройшла успішно також завдяки співпраці з Чернігівським районним відділенням патрульної поліції. Його керівник Ігор Грушун повідомив наступне: «У даному випадку це 246 стаття КК України. Незаконна вирубка – це високолатентний злочин. Задокументувати його правильно можна лише тоді, якщо піймаємо, як у даному випадку, порушника на гарячому. Якщо у нас є відео, тоді достатньо підстав, щоб не тільки порушити кримінальне провадження, але й довести вину певної особи. Тоді ця справа може дійти до логічного завершення в суді».

Отже, подія зафіксована на відео, яке передане до поліції,  і набула розголосу через ЗМІ. Техніка вилучена, місце події обстежене правоохоронцями і належно задокументоване. Через журналістів Олександр Підгорний звернувся до всіх громадян з проханням бути уважними до правопорушень і повідомляти про факти зловживань і спільно працювати над їх викоріненням: «Адже для виявлення таких зловживань потрібно багато часу. У даному випадку за порушниками слідкували два тижні, щоб упіймати на гарячому. Будемо сподіватися, що сьогоднішнє керівництво райвідділу не спустить це на гальмах, адже є інформація, що всі ці вирубки завжди «кришувалися» певними службами. Будемо продовжувати цю тему і оприлюднювати факти».

Сергій Нестеренко з цього приводу звернув увагу на статтю 38 КК України щодо «громадського затримання». «Відповідно до статті 38 КК України, людина, яка затримала злочинця або правопорушника, звільняється від кримінальної відповідальності за нанесення йому тілесних ушкоджень, необхідних для затримання, аж до середньої тяжкості. І в даному випадку до цього лісника, який намагався втекти на тракторі, довелося застосувати фізичну силу. На відео чітко зафіксовано, як людина намагається втекти, і що його довелося витягувати з трактора».

Аналізуючи проблему, Сергій Нестеренко зауважив, що у лісі дуже багато справді хворих дерев, які заражають ліс, роблять його мертвим. Завалів так багато, що деякими дорогами неможливо не тільки проїхати на машині, а й пройти пішки. Проте справжня розчистка лісу не цікавить лісівників, адже таку деревину складно продати. Натомість відбувається масштабне винищення здорового лісу. Ігор Пильник повідомив, що діяльність з незаконної валки лісу і вивезення деревини поставлена на потік і відбувається регулярно, за чим спостерігають громадські активісти.

При цьому такі злочини кваліфікуються не тільки як адміністративні чи кримінальні правопорушення, а також як службовий злочин. «Адже дані особи наділені повноваженнями охороняти ліс. Отже відбувається зловживання службовим становищем  у власних інтересах чи в інтересах третіх осіб. Яка буде кваліфікація – вирішуватиме прокуратура і слідчий по справі, у залежності від того, як піде хід досудового розслідування», – сказав Сергій Нестеренко.

Щодо прокуратури, тему продовжив Олександр Підгорний. Він зауважив, що представники прокуратури не з’являються на брифінги, ігноруючи запрошення. І цього разу у крісло всадили фігуру «Почекуна» з написом «Прокуратура» – для ілюстрації проблеми.  Олександр Підгорний знову нагадав про ділянку землі, розташованої перед Київським мостом: «У нас є велике бажання повернути її місцевій громаді з усією інфраструктурою. Вже передані документи до НАБУ, підготовлені документи на Генерального прокурора Юрія Луценка. Як вони могли прийняти на баланс таку халепу для себе у вигляді хабаря?».  Він вкотре відзначив, що представники прокуратури ускладнюють проблему, не з’являючись на розмову. «Дуже жаль, що зі зміною Генерального прокурора реальних змін не відбулося у прокуратурі. Дивним чином прокуратура не пройшла люстраційні процеси, через які частково пройшла поліція. І ті, хто фабрикували справи, хто все робив по вказівці керівництва, залишилися на місцях. Змінили тільки верхівку, але айсберг пливе як раніше, ламаючи все на своєму шляху», – наголосив Олександр Підгорний. Він пообіцяв невдовзі оприлюднити нові факти зловживань представниками прокуратури і закликав громадян до співпраці, до спільних проектів, спільних розслідувань.

Проект «Сприяння імплементації антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Повертаючись до теми багатостраждальних лісів в Україні, варто згадати приклад Швейцарії, зокрема, з матеріалу журналістів  fakty.ictv від 19 квітня 2017 року. Отже, у цій країні  80% лісу перебуває у приватній власності. Але щоб зрубати хоча б одне дерево, власник лісу повинен отримати спеціальний дозвіл! При цьому мають бути наведені переконливі аргументи щодо необхідності зрубати це дерево. Країна демонструє державницький підхід, дбаючи про екологію, дотримання балансу між економічними інтересами та збереженням природи. Стратегія  розвитку та підтримки лісів у Швейцарії розроблена до 2030 року. Третина території країни вкрита лісами, які бережуть і охороняють століттями. При всіх важливих значеннях лісів вони є серед головних чинників запобігання кліматичним змінам, від яких все більше потерпає людство.