Підтримати

Сновська громада продовжує роботу над Статутом

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії, який діє на базі громадської організації Центр «Доброчин», провів круглий стіл в Сновській об’єднаній територіальній громаді 16 березня 2018 року.

На заході експерти представили проект Статуту для обговорення. Як зазначив Олександр Підгорний, керівник Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії: «Статут об’єднаної територіальної громади – це свого роду конституція для певної території. У статуті мають бути закладені основні принципи, за якими функціонує ОТГ, за якими влада співпрацює з громадою  та механізми відповідальності влади перед громадою».

Наталія Дрозд, керівник Центру «Доброчин», акцентувала, що документ має бути простим, доступним та логічно структурованим. Більше уваги має бути зосереджено на участі громади у здійсненні влади. Ми виокремили окремим розділом поняття відповідальності. Громада вимагає чіткого фіксування своїх прав, а також відповідальності влади і виконання своїх зобов’язань.

Учасники активно долучились до обговорення і підкреслили, що територіальна громада має мати якнайширші права, і статут має це зафіксувати, але не можна виходити за рамки чинного законодавства та Конституції. Якщо ми говоримо про участь членів територіальної громади у місцевому самоврядуванні, значить ми у статуті маємо опрацьовувати такі механізми, які би забезпечили участь жителів міста у самоврядуванні.

Пропозиції та зауваження до проекту статуту на протязі 2 тижнів можна подавати до приймальні Сновської міської ради або на електронну адресу snovmr@ukr.net

 Метою проекту «Посилення комунікації та спроможності в ОТГ Чернігівщини», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є зміцнення потенціалу місцевих громад та місцевої влади ефективно взаємодіяти в процесі побудови спроможних і рівноправних громад.

snovsk02 snovsk06snovsk10