Підтримати

Стартував проект із посилення децентралізації на Чернігівщині

GB-logo

«Залучення громадськості до управління місцевим бюджетом» – таку назву має проект, який розпочинає громадська організація Центр «Доброчин» в пілотних об’єднаних громадах Чернігівської області.

Бюджет є одним з найважливіших фінансових рішень, які приймає місцева влада та який стосується потреб міста та його жителів. Всі громадяни повинні проявляти принаймні мінімальний інтерес до фінансової політики міста, оскільки мова йде про використання надходжень з податків, які вони сплатили, і, що важливіше, ці рішення вплинуть на їх повсякденне життя. В Україні немає законів, які забороняють громаді брати участь у формуванні бюджету. Та і далеко не всі депутати знають, що законами встановлено депутатське право формувати і контролювати  виконання бюджету. Якщо громада та їх представники – депутати не долучаються до бюджетної справи, то цим займаються ті, кому це вигідно і хто усвідомлює її важливість.

Реалізація проекту направлена на посилення децентралізації шляхом забезпечення участі громадськості в управлінні місцевим бюджетом через розробку та прийняття Бюджетних регламентів.

Журналісти матимуть можливість посилити свою спроможність висвітлювати бюджетну тематику доступною мовою з метою підвищення обізнаності громадськості про бюджетний процес, планування та управління бюджетами різного рівня. А громадські організації та ініціативні групи підвищать свою спроможність брати участь у прийнятті рішень та моніторингу їх виконання на рівні громад.

Ця діяльність є практичною частиною проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», мета якого підвищити можливості та навички органів місцевого самоврядування, сприяти підзвітності влади через залучення громадськості задля ефективного впровадження реформи децентралізації в Україні.

 Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».