Підтримати

В Бахмацькій громаді шукали вдалі рішення для розвитку громади та інтеграції переселенців

Перша зустріч на тему «Генерування та пошук ідей для вирішення проблем розвитку громади та інтеграції переселенців» відбулась в Бахмацькій територіальній громаді 12 вересня 2023 року. Формат заходу передбачав роботу з представниками органів місцевого самоврядування, жителями громади та ВПО, які планують залишатися у громаді на тривалий час.

На даний час переміщення знизилось, переважно люди адаптуються, планують своє майбутнє там, де прожили вже значну кількість часу і це саме та можливість для громад посилити свій людський потенціал. Насамперед необхідно визначити потреби людей, але не виходячи лише з того, що громада може зараз забезпечити, важливо мати широкий спектр запитів і під них планувати подальшу діяльність.

b_3 b_2

Знайомство на початку роботи вийшло емоційним. Розповідаючи про актуальність проблем, про пріоритети, які були до війни і які встановилися під час нападу на Україну, деякі учасники просто не стримували сліз.

Під час випробувань і окупації, втрати рідних і домівок, українці навчилися цінити час і друзів, змінили пріоритети і життєві орієнтири, відношення до самих себе. Особливо було підкреслено, що стосунки місцевих мешканців із людьми, які стали вимушеними переселенцями, не є конфліктними. Люди дуже тепло відносяться до нових членів територіальної громади, розуміючи їх стан і проблеми, що виникають.

Від емоційних виступів учасники переходили до формування проблем, які зараз на часі, конкретизації напрямків, обговорення і, після критичного аналізу, спільно шукали шляхи можливого рішення. Відбувався спільний пошук інноваційних рішень щодо актуальних соціальних, економічних, безпекових та гуманітарних проблем громади.

Під час заходу учасники спрямували свої знання та досвід на пошук інноваційних рішень актуальних соціальних, економічних, безпекових та гуманітарних проблем громади.

b_4 b_1

Для Бахмацької громади напрацьовані ідеї стануть основою формування плану спільних короткострокових і перспективних дій для подолання та мінімізації існуючих викликів в громаді, задоволення потреб як місцевих жителів, так і переселенців.

Діяльність проходить в рамках проекту «Місцева демократія та самоорганізація для сталої інтеграції ВПО», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».