Підтримати

В Бахмацькій громаді залучають громадськість до планування відновлення та розвитку громади

 

Експерти громадської організації «Центр Доброчин» провели чергове засідання Платформи громадської участі у відновленні Бахмацької громади 29 січня 2024 року.

Керівник ГО «Центр Доброчин» Наталія Дрозд зазначила, що порядок денний відновлення має визначатися не пропозиціями та досвідом донорів, а місцевими потребами, бажаннями та планами. Досвід показує, що швидкі рішення не є сталими й економічно обґрунтованими, а з погляду стратегії навіть шкідливими — тому залучати громадськість потрібно якомога раніше, тоді і програми/плани будуть набагато більш сталими.

й2 й1

«Для органів місцевого самоврядування надзвичайно важливо визначити, консультуючись із громадянським суспільством і громадянами, які їхні ключові пріоритети та який наявний місцевий досвід, потенціал можна включити в проекти та програми відновлення» – відмітив Олександр Підгорний, експерт проекту.

Учасники обговорили та визначили топ 7 викликів та топ 7 пропозицій для відновлення громади. Найбільш пріоритетними напрямками стали питання безпеки, економіка громади, ментальне здоров’я, інтеграція ветеранів, соціальна згуртованість, освіта та людський потенціал.

Важливість підтримки ментального здоров’я не тільки дітей, а і дорослих. Розвиток та підтримка малого бізнесу. Безпека жителів, облаштування укриттів в дитячих садках, школах.  Профорієнтаційна робота з молоддю з урахуванням існуючих потреб громади (щоб діти обирали професії, затребувані саме на Бахмаччині для її подальшого розвитку). Цифровізація освіти громади (комплексна робота над побудовою екосистеми цифрових рішень у сфері освіти та науки, включно зі створенням безпечного електронного освітнього середовища, забезпеченням необхідної цифрової інфраструктури закладів та установ освіти і науки, підвищення рівня цифрової компетентності, цифровою трансформацією процесів та послуг, а також автоматизацією збору і аналізу даних) та інші.

й4 й3

Узагальнені напрацювання у вигляді буклету будуть презентовані в громаді на початку березня.

Сформовані пропозиції за результатами діяльності Платформи стануть фундаментом для подальшої роботи як місцевого самоврядування, так і всіх небайдужих бахмаччан.

Діяльність проходить завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадськими організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень