Підтримати

Вчимо та спонукаємо Чернігівську молодь до антикорупційної діяльності

Студенти Чернігівського національного технологічного університету стали активними учасниками освітнього тренінгу «Вчимося жити без корупції!», який провела ГО «Чернігівський Центр Прав людини» 14 листопада 2017 року.

Молодь вчилась визначати що таке корупція та корупційні дії. Найперше, що приходить на думку, коли говоримо про корупцію, – це хабарництво, проте, існує набагато більше видів, серед яких: хабарництво, розбазарювання, шахрайство, вимагання, зловживання, використання конфліктів інтересів / незаконні операції з цінними паперами, отримання незаконних пільг чи винагород, фаворитизм, кумівство, незаконні пожертви і внески. Говорячи про види корупції також слід зазначити про існування адміністративної корупції та політичної корупції.

Під час тренінгу учасники з’ясовували причині виникнення корупції. Найпершою і найголовнішою причиною корупції є існування явних можливостей. Другою причиною є усвідомлення можливості бути не побаченим/не пійманим, а отже відсутність контролю. Погана система оплати праці/недостатня винагорода за роботу також серед причин виникнення корупції. Наступною причиною є ставлення або обставини, які штовхають пересічних людей до корупційних дій.

Працюючи в командах, студенти визначали, як створити середовище, яке:

  • шукатиме нові підходи до роботи державних, освітніх та бізнес-структур;
  • вже сьогодні творить та відстоює нові правила гри;
  • розуміє необхідність змін у країні та впроваджує їх;
  • знає, що боротьба з корупцією повинна бути не лише у звітах посадовців, а й помітною кожному громадянину, прозорою і публічною.

Даний тренінг допоміг молоді підвищити свій рівень правових знань щодо наслідків корупції та покращити компетенції власного правового захисту та протидії хабарництву.

Загалом захід відбувся у дружній атмосфері. Як організатори, так і учасники залишилися задоволеними від проведеної роботи та вмотивованими до свідомої участі в антикорупційної діяльності.

Долучайтесь та слідкуйте за новинами на публічній сторінці проекту  https://www.facebook.com/razzdolkor/ в соціальній мережі Facebook.

train01 train02 train06 train27 train47 train48 train51 train55 train56 train58 train59 train63