Підтримати

Виклики та досягнення Ріпкинської громади в реалізації реформ

Експерти Центру «Доброчин» та керівництво смт Ріпки розповіли про перебіг, досягнення та виклики під час реалізації реформи місцевого самоврядування та освітньої реформи в громаді 08 квітня 2020 року на прес-брифінгу.

З 2017 року, вже три роки Ріпкинська громада ініціює створення добровільного об’єднання територіальних громад. Аналізуючи перебіг створення, можна відзначити, що громада є потенційно конфліктною ще на процесі створення ОТГ.

4-річний досвід діяльності Чернігівського Центру з розвитку місцевої демократії свідчить про те, що сталий розвиток об’єднаних громад багато в чому залежить від застосування інструментів місцевої демократії та залучення місцевих громадян до процесу вироблення політики та прийняття рішень.

Навіть під час процесу об’єднання, влада та мешканці мають думати над створенням органів управління освітою та забезпеченням рівного доступу до освітніх послуг для всіх мешканців потенційної громади. Реформа освітньої мережі громади це складний і потенційно конфліктний процес. Узгодження та врахування позицій та інтересів всіх зацікавлених сторін має розпочатись вже зараз, в процесі об’єднання, щоб зменшити ризики виникнення конфліктів після створення ОТГ.

Короткі підсумки:

  • Проведена інформаційно-роз’яснювальна робота по децентралізаційним процесам, зокрема, і по реформуванню освітніх мереж задля забезпечення освіти належної якості.
  • Розуміння необхідності готувати вже зараз програми, по яким буде відразу працювати новостворене ОТГ після виборів. Підготовлена «чернетка» реального стратегічного плану і бачення розвитку територіальної громади.
  • Підготовлені та розглянуті варіанти сценаріїв оптимізації освітньої мережі , які дозволять знизити витрати і спрямувати розвиток шкіл на потреби саме Ріпкинської громади. Адже лише так можна забезпечити однаковий доступ до якісної середньої освіти усім жителям громади. Тому важливо розробити стратегічний план розвитку освітньої мережі, із чітким прорахунком спроможності громади її утримувати у майбутньому.
  • Підвищено рівень поінформованості щодо сучасного стану децентралізаційних процесів в регіоні і змін у виборчому законодавстві.
  • Акцентувалося, що вже сьогодні потрібно вивчати кращі практики громад Чернігівщини щоб «не наступати на граблі» та налагоджувати контакти з експертами з різних напрямків.

 Метою проекту «Діалог для трансформації конфліктів в громадах», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є забезпечення активної участі місцевого населення у впровадженні реформ із використанням механізмів місцевої демократії та медіацію конфліктів.