Підтримати

Журналісти Чернігівщини стають експертами в бюджетних процесах

Журналісти Чернігівської області вчились основам бюджетного процесу на освітньому тренінгу «Про бюджет доступно і зрозуміло», який провела ГО «Центр Доброчин» 24  листопада 2017 року.

В привітальному слові Наталія Дрозд, керівник Центру «Доброчин», зауважила, що забезпечення прозорості бюджетного процесу це завдання не лише влади, а й громадських активістів і журналістів. Адже  рівень фінансової грамотності українців залишає бажати кращого. Для того, щоб зруйнувати стереотип бюджету як «бездонної діжки», з якої можна профінансувати усе, або засобу відмивання коштів чиновниками, необхідно розробляти інструменти, які б сприяли покращенню розуміння бюджету пересічними громадянами – як він формується, як витрачаються кошти.

Лише при розумінні базових основ бюджету та володінні основною інформацією про бюджет своєї громади – зможе відбутись активне залучення громадян у бюджетний  процес, що сприятиме ефективному та прозорому використанню коштів.

Під час заходу журналісти вивчали такі питання як місцеві фінанси, або в чому різниця між державним та місцевими бюджетами. Учасники докладно розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет.

Саме доступне і зрозуміле для громадян висвітлення бюджетної тематики в ЗМІ допоможе громадянам зрозуміти бюджетну інформацію і брати участь в бюджетному процесі.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».

media1 media2 media3 media4 media5 media6 media7 media8 media9