Підтримати

Баланс інтересів влади і громади забезпечить Бюджетний регламент

Звідки беруться кошти в місцевому бюджеті Парафіївської громади і як мешканці можуть впливати на формування бюджету – ці питання обговорювали на круглому столі, організованому Центром «Доброчин» 01 листопада 2017 року в с. Парафіївка Ічнянського району Чернігівської області.

Експерти Олександр Підгорний та Микола Силенко презентували проект розробленого Бюджетного регламенту для селищної об’єднаної громади. Бюджетний регламент – документ, що деталізує та конкретизує загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб громади. До того ж, Бюджетний регламент дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти. Депутатам селищної ради нововведення стане в нагоді під час формування основного фінансового документу громади – акцентували експерти.

Учасники заходу вже мали змогу раніше ознайомитись з перевагами прийняття Бюджетного регламенту під час інформаційних зустрічей та неформального спілкування.

Зокрема серед переваг:

  • члени територіальної громади можуть приймати участь у процесах підготовки та ухвалення управлінських рішень, надавати свої пропозиції;
  • нормативно закріплюється механізм контролю будь-якого етапу бюджетного процесу з боку громади;
  • конкретизуються взаємовідносини між учасниками бюджетного процесу, які в Бюджетному кодексі були б надлишковими, оскільки є специфічними і не універсальними.

Підсумовуючи результати обговорення, учасники дійшли згоди, що наразі головна задача – доступно і переконливо довести всім депутатам необхідність прийняття Бюджетного регламенту та якнайшвидше розпочати працювати за його нормами.

Ознайомитися з положенням про Бюджетний регламент можна на сайті організації за посиланням http://dobrochyn.org.ua/news/proekt-byudzhetnogo-reglamentu-selyshhnoyi-otg/

Пропозиції та зауваження до Проекту Бюджетного регламенту приймаються до 01 грудня 2017 року на адреси: електронна dobrochyn@cn.relc.com або pravo@cn.relc.com, поштова: Центр «Доброчин» вул. Жабинського 13/42, м. Чернігів, 14017.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».

table01 table02 table03 table04 table05 table06 table07 table08 table09 table10