Підтримати

Чернігівський Ресурсний Центр з розвитку місцевої демократії підсумував річну діяльність в громадах

29 березня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему: «Підведення підсумків діяльності Чернігівського ресурсного центру з розвитку місцевої демократії у двох пілотних громадах: Менській та Сновській».

Розпочав захід керівник Чернігівського ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Підгорний, який повідав, що наразі все, що було заплановано в рамках проекту «Управління конфліктом в громадах для якісних змін» досягло логічного закінчення: проведена велика спільна робота у розробці та затвердженні Статутів ОТГ, розробка та опрацювання необхідної документації для Бюджетів участі ОТГ та в в напрямку оптимізації шкільної мережі. Статут та Бюджети участі прийняті та запрацювали у Сновській та Менській ОТГ. В Менській ОТГ Бюджет участі на сьогоднішній рік становить 500 000 грн., Сновській – 200 000 грн. Але ще залишаються проблеми, які заважають більш ефективному розвитку громади. Це і політична складова і передвиборча ситуація. Але поступово громади рухаються у напрямку реформ децентралізації.

DSC_0260

– Дякую Центру «Доброчин» та Ресурсному Центру за багаторічну допомогу розвитку демократії у нашій громаді, – так розпочав виступ секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко. І хоча статут Менської ОТГ знаходиться ще на обговоренні, ми намагаємося пришвидшити його прийняття у квітні, адже цей документ рівнозначний Конституції нашої громади і буде регулювати нашу подальшу життєдіяльність. Стосовно громадського бюджету участі. Ми вже виділили 0,5 млн. грн. для того, щоб наші громадяни проявляли ініціативу й долучалися зі своїми ідеями до розробки проектів, необхідних громаді. Третім нашим спільним проектом була оптимізація освітньої мережі. Ми повинні першочергово робити акцент на якісній освіті на основі створення й розвитку 4 опорних шкіл. Також було підтримано рішення про створення індустріального парку «Менський» (який було означено ще кілька років тому при спільному плануванні генерального плану м.Мена). Маємо надію, що наша співпраця з Центром «Доброчин» продовжиться і надалі.

Експерт проекту Юрій Паперний наголосив, що проект був, у першу чергу, цікавий для різнотипових громад із різними менталітетами громадян, а тому й співпраця з ними була цікавою. Якщо Сновська ОТГ виявилася більш сталою та консервативною (хоча керівництво громади розуміє необхідність проведення планування на майбутнє), то у Менській громаді робота по реформуванню й оптимізації освіти проходила динамічно і аналітично, а планування виявилося об’ємнішим і ширшим, що є перспективнішим та кориснішим для її розвитку.

DSC_0266 DSC_0277

Представниця відділу освіти Менської ОТГ Олена Бикова подякувала Олександру Підгорному та Наталії Дрозд за співпрацю у напрямку оптимізації шкільної мережі, адже вона є достатньо великою в громаді. Наразі головним є донесення до громадян основної ідеї реформування – надання якісних освітніх послуг кожному учню, незалежно від його місця проживання, що лежить в основі Нової Української Школи. Сьогодні якість знань учнів у містах виявляються кращими за освітні послуги сільських шкіл, і тому перспективою на майбутнє є оптимізація освіти.  Потрібно доносити цю ідею до населення спільними зусиллями.

«Дякую пані Наталії та Олександру за те, що спонукали нашу громаду ухвалити Статут. При цьому додам, що не все так консервативно й похмуро у моїй громаді, де реформування йде своїм шляхом. Загальної підтримки ініціативам влади від громадян ще немає – гальмується і реформа освіти, бо ми маємо свої територіальні, ментальні та історичні особливості. Автобусне сполучення і стан автошляхів у нас далекі від нормального стану, до того ж є проблеми із гарячим харчуванням учнів (згорів харчоблок гімназії, поновлення якого йде, але коштів не вистачає), що відображається на самопочутті школярів, – зазначила депутат Сновської ОТГ Олена Компанець.  У нас заплановано три опорні школи і директори шкіл до цього неоднозначно відносяться, бо це їхня подальша доля, а молодь не охоче йде працювати на село, тому освітяни ще розмірковують над реформуванням. Але ми не є консерваторами і поступово рухаємося уперед власним особливим шляхом – через декомунізацію до децентралізації. Вже прийняли Бюджет участі і маємо ряд громадських організацій, куди входять активні жителі громади. Але нашим реформам заважають політична демагогія та деякі обіцянки політиків».

Завершила захід керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, яка підсумувала, що в результаті спільної співпраці з цими двома пілотними громадами є прогрес в обох громадах, але слід розуміти, що однакових успіхів і схожого шляху реформування не може бути. Індивідуальні регіональні особливості Менської та Сновської ОТГ враховувалися при плануванні спільної діяльності. Ми не ставимо за мету примусово нав’язувувати щляхи вирішення проблем – варто простимулювати людей самостійно й свідомо вирішувати долю своєї громади, висловлювати власні думки та пропозиції правовими методами, при цьому слід нівелювати чи попередити можливі конфліктні ситуації в процесі реформування шляхом діалогу.

«Ми працюємо разом з громадами, а не замість них», – запевнила Наталія Дрозд.

DSC_0285

Метою проекту «Управління конфліктом в громадах для якісних змін», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є діалог і залучення громадян до участі в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.