Підтримати

Інформаційна кампанія на підтримку Бюджету  участі Новобілоуської громади

28 січня відбулась зустріч із членами виконкому Новобілоуської сільської ради. Олександр Підгорний, керівник Ресурсного центру Центр “Доброчин”, представив розроблені документи для оцінки та обговорення впровадження на території ТГ програми Громадського бюджету (бюджету участі).

Що таке бюджет участі? Для чого його впроваджують? Які переваги він надає у вирішенні проблем громади? – відповіді на ці та інші питання обговорювали учасники.

Експерти підкреслили, що впроваджуючи Бюджет участі, влада зможе залучити жителів громади до процесів управління.

Громадський бюджет – це частина коштів сільського бюджету,  щодо яких мешканці громади самостійно обирають на що їх витрачати. Процес діє через створення проектів для покращення громади і надає можливість кожному жителю громади самостійно визначати та голосувати за кращі проекти. Програма розрахована на 4 роки і зможе буде ,,запущена” після її прийняття депутатським корпусом Новобілоуської сільської ради.

Що дасть Бюджет участі:

  • визначення та вирішення проблем, які найбільше хвилюють жителів громади;
  • створення ефективного механізму взаємодії органу місцевого самоврядування та жителів громади (можливість впливати на політику);
  • формування довіри громадян до місцевої влади;
  • підвищення відкритості діяльності органів місцевого самоврядування та залучення населення до процесу прийняття рішень.

Бюджет участі дає можливість активізації людей.  Завдяки цьому влада бачить тих активних членів громади, які хочуть щось змінювати у містах свого проживання. З точки зору громади – це інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни беруть активну участь у розподілі частини бюджетних коштів громади, з точки зору органу місцевого самоврядування – це частина бюджету ОТГ, з якої обов’язково фінансуються проекти та пропозиції, подані безпосередньо громадянами.

Відповідно до Бюджету участі, проекти пропонує громада, а втілює їх, за участі все тієї ж громади, міська влада.

Даний механізм дає можливість конструктивної взаємодії мешканців та представників місцевої влади. Він заохочує мешканців співпрацювати й об’єднуватися.

Експерти Ресурсного центру надали всі необхідні документи стосовно прийняття Бюджету участі в громаді. Далі – справа за депутатами!

Метою проекту “Захист інтересів громад через управління конфліктами”, що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є  участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.

01_ed 02_ed 03_ed 04_ed