Підтримати

Коропська громада на Чернігівщині розпочала роботу над Статутом

Експерти громадської організації Центр «Доброчин» провели інформаційну зустріч про переваги прийняття Статуту громади в селищі Короп 03 травня 2023 року.

k_01 k_04

Жваву дискусію серед учасників заходу викликало обговорення таких питань, як:

  • для чого жителям громади потрібен статут,
  • чи є він єдиною правовою підставою здійснення діяльності територіальної громади,
  • яким, зрештою повинен бути цей статут,
  • що у ньому прописати,
  • та яким чином застосувати на практиці, щоб  була з того користь громаді.

Статут, власне як і будь-який інший акт органу місцевого самоврядування, має відповідати принципу законності. Це означає, що, незважаючи на можливі прогалини та недоліки вітчизняного законодавства, у Статуті не можна встановлювати нові поняття та терміни, визначення яких віднесено до компетенції інших органів влади. Крім того, Статут має бути направлений на забезпечення балансу приватних та публічних інтересів жителів територіальної громади, захист прав і законних інтересів людини та громадянина.

k_05 k_06

Також саме Статут за законом є єдиним документом, що ухвалюється на місцевому рівні та яким можна визначити порядок реалізації таких інструментів безпосередньої участі жителів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, як загальні збори громадян та місцеві ініціативи, забезпечення діяльності органів самоорганізації населення, тощо. Водночас Статут не має дублювати інші системні акти, якими регламентується діяльність різних органів місцевого самоврядування, зокрема регламенти Ради та виконавчого комітету Ради, положення про постійні депутатські комісії тощо. Кожна територіальна громада повинна самостійно вирішувати, якими мають бути структура та зміст Статуту.

Заступник Коропського селищного голови Наталія Басанець зауважила, що у Статуті доцільно також регламентувати питання взаємодії громадськості з органами та посадовими особами місцевого самоврядування та інші важливі питання.

Наступними кроками будуть засідання робочої групи та круглий стіл для напрацювання та обговорення пропозицій щодо Статуту громади. Важливо, щоб Статут став дієвим інструментом для застосування, а не лише текстом на папері. Статут має стати документом, який сприяє розвитку громади.

Проєкт реалізується за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Польщі, Швеції і Швейцарії.