Підтримати

Ніжинська громада посилює самоорганізацію

Експерти Центру «Доброчин» представили та обговорили проект Програми сприяння розвитку органів самоорганізації населення Ніжинської громади на засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради 27 жовтня 2022 року.

Органи самоорганізації населення загалом зарекомендували себе як одну з дієвих форм участі громадян у вирішенні окремих питань місцевого значення. На початок року в місті Ніжині діють 18 вуличних комітетів. Більшість з них мають потребу в ресурсній підтримці та забезпеченні для належного виконання покладених на них повноважень та реалізації їх в повному обсязі.

table_1 table_2 table_3

При цьому наявний значний потенціал для розширення діяльності органів самоорганізації населення міста Ніжин, та залучення їх можливостей для сприяння подальшому розвитку міста; більш широкому залученню мешканців мікрорайонів до розв’язання міських проблем, в тому числі і в сфері житлово-комунального господарства, підвищенні зацікавленості громадян бути інтегрованими у процес вирішення таких проблем.

Зважаючи на суть створення органів самоорганізації населення, проаналізувавши ефективність діяльності нині діючих органів самоорганізації населення, пріоритетним для міста вбачається подальша організація та налагодження діяльності пунктів самоорганізації населення в мікрорайонах міста, їх комплексна системна фінансова, організаційна і матеріально-технічна підтримка.

Учасники зазначили, що важливо включити напрям підвищення рівня громадської активності населення та їх залученості, з акцентуванням на впровадженні можливостей для оперативного реагування на виклики сьогодення та складні поточні умови підтримання життєдіяльності та життєзабезпечення відповідних громад, збільшення їх спроможності в умовах воєнного стану та відновлення територій. Тому на часі є вдосконалення роботи саме діючих ОСНів та створення нових.

Прийняття та подальша реалізація даної Програми дасть можливість і надалі підтримувати дієвість механізмів для вирішення актуальних проблем мікротериторій, підвищить можливість оперативно вирішувати питання життєдіяльності міста, збільшить прозорість влади, розвитку місцевих ініціатив, задоволенню соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів та покращенню якості життя мешканців Ніжинської громади та стане підґрунтям забезпечення стабільного функціонування органів самоорганізації населення.

#ПрямуємоРазом #MovingForwardTogether #EU4USociety #Dobrochyn

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».