Підтримати

Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу

Don_EEF

Громадська організація Центр Доброчин повідомляє про нову ініціативу, направлену на покращення прозорості та підзвітності  бюджетного процесу в 4 пілотних об’єднаних територіальних громадах Чернігівської області – Мена і Сновськ (міські ОТГ) та Десна і Кіпті (селищні ОТГ).

Більша частина людей звикли до думки, що бюджетний процес на місцевому рівні – прерогатива лише депутатів місцевих рад. Проте існує інструмент – Бюджетний регламент, завдяки якому до процесу бюджетування можуть активно залучати звичайних мешканців. Чому Бюджетний регламент важливий? Він забезпечить участь громадян не тільки в процесі контролю за використанням бюджетних коштів, але і надасть можливість брати участь у формуванні бюджету.

Діяльність проекту розпочнеться циклом інформаційних зустрічей та круглих столів, які відбудуться в об’єднаних громадах Чернігівської області для представників місцевої влади та активістів. Учасникам буде представлено Бюджетний регламент, як інструмент доступу до формування бюджету та його раціонального розподілення саме на потреби громади.

Наступним кроком буде адвокатування прийняття Бюджетних регламентів і посилення спроможності ОГС та ЗМІ у моніторингу бюджетів місцевого рівня та висвітлення бюджетної тематики.

Чим більше громадськість буде залучена до бюджетних процесів, тим краще будуть вирішуватись місцеві питання.

Проект «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» реалізується Центром Доброчин в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.