Підтримати

Ріпкинська громада на Чернігівщині розпочала роботу над Статутом

ripky_3

Популяризація таких інструментів встановлює нові правила у громаді та є помічниками для депутатів, старост, голови громади. Це можливість у правовому полі збирати інформацію про проблеми, які турбують мешканців громади, залучати їх до процесу прийняття рішень, збирати ідеї та спільно їх втілювати.

ripky_5

Напрацьовувати базовий документ, який визначає правила взаємодії влади та громади – Статут територіальної громади, необхідно спільно з громадянами. Члени територіальної громади повинні мати можливість впливати на процеси прийняття рішень через використання таких інструментів, як для прикладу загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціатив та ін.

ripky_4

Олександр Підгорний пояснив, що Статут має бути простим, доступним та логічно структурованим. Кожна територіальна громада вже на початку свого існування мала б визначитися з власним Статутом. Можна взяти готовий шаблон, але такий документ ніяк не враховує особливостей кожної громади. Бо в Статуті громади мають бути враховані всі особливості громади.

Цей документ має бути “живий”, щоб кожен знав як і міг ним користуватися, щоб він вирішував реальні питання і завдання, які є важливі саме для вашої громади.

На черзі – робота над тим, щоб Статут став дієвим інструментом для застосування, а не лише текстом на папері. Важливо зробити Статут документом, який сприяє розвитку громади.

Метою проекту “Управління конфліктами через залучення громади до здійснення влади”, що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.