Підтримати

Ріпкинська громада в процесі реалізації Бюджету участі

Представники місцевої влади Ріпкинської громади та експерти Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії обговорили деталі Положення про Бюджет участі в громаді на зустрічі, яка пройшла 17 серпня 2021 року.

01 02

Фактично, бюджет участі – частина грошей якими громадяни можуть розпорядитися на свій розсуд. Усі охочі жити краще подають свої проекти до місцевих рад. Кожна громада самостійно встановлює вимоги до проектів. Ідеї, які відповідають цим вимогам, ставляться на голосування. Упродовж певного періоду часу кожен мешканець громади визначає найбільш привабливі для нього пропозиції.

Керівник проекту Наталія Дрозд підкреслила, що бюджет участі – це не стільки про гроші, скільки про інструмент для створення комфортного середовища для розвитку і впливу на рішення влади в громаді, а також контролю їх реалізації – через право голосу.

Що дасть Бюджет участі:

  • визначення та вирішення проблем, які найбільше хвилюють жителів громади;
  • створення ефективного механізму взаємодії органу місцевого самоврядування та жителів громади (можливість впливати на політику);
  • формування довіри громадян до місцевої влади;
  • підвищення відкритості діяльності органів місцевого самоврядування та залучення населення до процесу прийняття рішень.

Як зазначив Олександр Підгорний, експерт проєкту: «Бюджет участі дає можливість активізації людей.  Завдяки цьому влада бачить тих активних членів громади, які хочуть щось змінювати у містах свого проживання».

03 04

Програма розрахована на 4 роки і зможе буде ,,запущена” після її прийняття депутатським корпусом Ріпкинської селищної ради.

Експерти підкреслили важливість розділення проектів громадян на 2 лоти – для великих по кількості мешканців селищ і сіл та окремо для маленьких. Актуально також передбачити підтримку екологічного напрямку. Впроваджуючи Бюджет участі, влада зможе залучити жителів громади до процесів управління.

Даний механізм дає можливість конструктивної взаємодії мешканців та представників місцевої влади. Він заохочує мешканців співпрацювати й об’єднуватися.

Експерти Ресурсного центру надали всі необхідні документи стосовно прийняття Бюджету участі в громаді. Далі – справа за депутатами!

Метою проекту “Управління конфліктами через залучення громади до здійснення влади”, що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.