Підтримати

Сновська громада підсумувала свою діяльність  в напрямку розвитку місцевої демократії

27 березня відбувся брифінг Чернігівського Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії. Розпочав захід керівник Ресурсного Центру Олександр Підгорний, який повідав, що зі Сновською громадою вони співпрацюють вже давно й наразі досягнуто багато позитивних результатів, зокрема:  Сновська ОТГ пропагує себе, як активну громаду і вже має власний Статут, запровадила Громадський бюджет участі, що є потрібним компонентом для розвитку місцевого самоврядування і демократії.

Сновський міський голова Олександр Медведьов продовжив виступ і розповів, що у січні цього року депутати міськради підтримали пропозицію щодо Громадського бюджету, куди було закладено кошти в сумі 200 тисяч грн., і які будуть використані згідно пропозицій активних мешканців громади, а наступні роки цю суму поступово планується збільшувати.  Наразі метою Громадського бюджету є аналіз ідей та думок громадян і виявлення нагальних проблем в ОТГ.

Як приклад, на сьогоднішній день вже є пропозиція від місцевого художника встановити пам’ятник загиблим на сході України воїнам. І цю ініціативу підтримали міські депутати. Для тих же проектів, що не переможуть цього року, буде шанс отримати фінансування наступного разу. Також Олександр Медведьов коротко проінформував, що прийнятий Статут громади вже має практичну реалізацію.

Заступник начальника Відділу економічного розвитку та інвестицій Сновської міської ради Ірина Мундурс повідомила, що Сновська ОТГ в цьому році буде вперше проходити процес громадського бюджетування згідно прийнятої чотирирічної програми, де передбачено положення про Громадський бюджет. До 31 травня триває збір проектних заявок від місцевих жителів, після чого спеціальна комісія зробить відбір проектів. У серпні протягом 10 днів двома способами (бланками через скриньки та електронним шляхом) буде проведено громадське голосування і в такий спосіб обрано кращі проекти для реалізації за рахунок громадського бюджету. Зараз вже розроблено відповідні інформаційні об’яви і розміщено по території міста. Виготовлено для розповсюдження серед громадян інформаційні флаєра та інформаційні плакати.  Вся потрібна інформація по громадському бюджету знаходиться на сайті Сновської міськради, на сторінці у Фейсбуці та у місцевій газеті.

Щодо оптимізації освіти доповів експерт Юрій Паперний, котрий зазначив, що незважаючи на консервативність освітянської галузі, шляхом її інформування та повноцінних обговорень цілком можливо з неї зробити своєрідний «локомотив» для впровадження подальших реформ. Адже саме Сновська ОТГ є прикладом гуртування всього району в одну громаду, для якої нині важливе, як тактичне, так і стратегічне планування, з розглядом можливих перспектив, зокрема, і для освіти та освітянських закладів з урахуванням демографічних показників та територіальних особливостей громади. Реалізація цього проекту у Сновській ОТГ була досить вдалою, бо навіть певні консервативні громадяни поступово змінили свої погляди і задумалися над майбутнім своєї громади.

Також під час брифінгу звернули увагу й на певні особливості Сновської громади – велику територію та незначну кількість населення, у зв’язку з чим питання оптимізації освіти є досить актуальним, а поради Ресурсного Центру, який діє на базі громадської організації Центр Доброчин виявляються цілком слушними.

Депутат Сновської ОТГ Олена Компанець зауважила, що на Сновщині реформи можливо й проходять не так швидко і динамічно, як в інших громадах, але це вже такий місцевий менталітет – кілька разів подумати, ніж щось змінювати. Існуючі проблеми (брак шкільних автобусів, недолугі дороги, подальша доля вчителів, відновлення харчоблоку тощо) – освітяни все це  враховують та врешті приймуть мудре рішення згідно загального курсу громади.

Наша Сновська міська рада дуже задоволена співпрацею з Центром «Доброчин», яким ми вдячні за підтримку, адже новостворені громади мають проблеми з великим нормативним навантаженням, з яким самотужки впоратися дуже важко, тому ми вдячні за таку нагальну допомогу, – зазначила секретар Сновської міської ради Наталія Самойлова.

Метою проекту «Управління конфліктом в громадах для якісних змін», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є діалог і залучення громадян до участі в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.  

briefing_1 briefing_2 briefing_3 briefing_4