Підтримати

У Ніжинській громаді стартує проєкт з розвитку органів самоорганізації населення

logo

Центр “Доброчин” розпочинає реалізацію проєкту, направленого на посилення спроможності членів Ніжинської територіальної громади використовувати форми місцевої демократії через створення, активізацію та покращення діяльності ОСНів.

На практиці найбільш дієвими формами самоорганізації населення є будинкові, вуличні комітети, комітети самоорганізації населення мікрорайону населеного пункту. Жителі можуть більш оперативно вирішити більшість своїх проблем за місцем проживання. Органи самоорганізації населення стають механізмом захисту інтересів мешканців.

Історично у Ніжині налічувалося близько 50 вуличкомів – людей, обраних жителями декількох вулиць у певному мікрорайоні міста для делегування повноважень від населення по вирішенню їх проблемних питань, видачі характеристик та довідок про склад сім’ї, тощо. Наразі для Ніжинської громади інститут вуличкомів відходить у минуле (враховуючи до всього ще і факт досить складної процедури створення вуличних комітетів відповідно до ЗУ «Про органи самоорганізації населення»), бо практично усі питання, якими колись вони опікувалися, взяли на себе сьогодні пункти самоорганізації населення по мікрорайонах. В місті існує 4 ОСНи, які працюють у мікрорайонах міста та обслуговують і розглядають звернення жителів приватного сектору, а це практично половина жителів громади.

Актуальним залишається питання створення ОСНів в інших 2 мікрорайонах та в приєднаних селах. Тому на часі є вдосконалення роботи саме діючих ОСНів та створення нових. Потрібно створювати новий рівень самоорганізації населення, залучаючи жителів громади до прийняття рішень щодо актуальних проблем соціально-економічного і культурного життя громади.

20211006_111107 20211006_120053

Центр “Доброчин” розробив проєкт, який покликаний допомогти ОСНам посилити їх спроможність самостійно виконувати власні і делеговані повноваження для покращення якості життя членів територіальної громади. Зацікавлені жителі громади та актив ОСНів матимуть можливість навчитись ефективно використовувати інструменти місцевої демократії; застосовувати Інтернет технології – нові медіа; враховувати принципи гендерної рівності, недискримінації та інклюзії та ставитись відповідально до навколишнього середовища. В свою чергу, це підвищить рівень громадської активності населення у вирішенні проблем місцевого значення, більш повного задоволення потреб та інтересів жителів як адміністративного центру, так і периферійних сіл громади.

Протягом діяльності проєкту буде розроблена та прийнята Програма з розвитку та підтримки ОСН в Ніжинській громаді. Це забезпечить фінансову, політичну та інституційну сталість діяльності ОСНів та їх популяризацію. Для поширення досвіду буде проведена інформаційна кампанія та онлайн конференція, яка також забезпечить мережування між ОСНами та ІГС з 9 областей України.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».