Підтримати

У Ніжинський громаді підсумували діяльність щодо розвитку та підтримки діяльності органів самоорганізації населення

03 листопада 2022 року в Ніжині відбулась презентація напрацювань проекту «Посилюємо демократію участі через розвиток та діяльність ОСН», який був реалізований громадською організацією «Центр Доброчин».

01

Доповідачами на прес-конференції були:

  • Олександр Підгорний – експерт проекту, ГО «Центр Доброчин»
  • Федір Вовченко – перший заступник Ніжинського міського голови
  • Ірина Грозенко – заступник Ніжинського міського голови
  • Наталія Бойко – начальник відділу з благоустрою житлових питань паркування роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами Ніжинської міської ради
  • Наталія Дрозд – керівник організації, ГО «Центр Доброчин»

0602 03 04 05

Розпочинаючи захід, експерт проекту Олександр Підгорний зазначив, що завданням цього проекту було посилення спроможності членів Ніжинської територіальної громади використовувати форми місцевої демократії через створення, активізацію та покращення діяльності органів самоорганізації населення (ОСНів).

Для Ніжинської громади інститут вуличкомів відходить у минуле (враховуючи до всього ще і факт досить складної процедури створення вуличних комітетів відповідно до ЗУ «Про органи самоорганізації населення»), бо практично усі питання, якими колись вони опікувалися, взяли на себе сьогодні пункти самоорганізації населення по мікрорайонах.

Органи самоорганізації населення загалом зарекомендували себе як одну з дієвих форм участі громадян у вирішенні окремих питань місцевого значення. Зважаючи на суть створення ОСНів, проаналізувавши ефективність діяльності нині діючих органів самоорганізації населення, пріоритетним для міста вбачається прийняття Програми з розвитку та підтримки ОСН в Ніжинській громаді.

Прийняття та подальша реалізація даної Програми дасть можливість і надалі підтримувати дієвість механізмів для вирішення актуальних проблем мікротериторій, підвищить можливість оперативно вирішувати питання життєдіяльності міста, збільшить прозорість влади, розвитку місцевих ініціатив, задоволенню соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів та покращенню якості життя мешканців Ніжинської громади та стане підґрунтям забезпечення стабільного функціонування органів самоорганізації населення.

Також експерти Центру Доброчин посилювали професійну спроможність активу ОСНів, членів ініціативних груп, вуличкомів та представників інститутів громадянського суспільства. Як результат навчань, члени територіальної громади знають як та вміють  ефективно використовувати інструменти місцевої демократії; застосовувати інноваційні Інтернет технології – нові медіа; враховувати принципи гендерної рівності, недискримінації та інклюзії в своїй роботі та ставитись відповідально до навколишнього середовища. Підготовлені спеціалісти також забезпечать інституційну стабільність органів самоорганізації населення.

Реалізація проекту активізувала та покращила діяльність органів самоорганізації населення в Ніжинській територіальній громаді. Відділ роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами Ніжинської міської ради та громадська організація «Центр Доброчин» продовжать свою діяльність і після завершення проекту в рамках інформативної, консультативної роботи з населенням.

#ПрямуємоРазом #MovingForwardTogether #EU4USociety #Dobrochyn

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».