Підтримати

В Менській громаді представили Програму щодо інтеграції переселенців та розвитку громади

Експерту Центру «Доброчин» представили Програму короткострокових та перспективних дій щодо інтеграції переселенців та вирішення проблем розвитку Менської територіальної громади на робочій зустрічі, яка пройшла 15 березня 2023 року в Мені.

Дана Програма була напрацьована як результат фасилітованих зустрічей у форматі «Ідеатонів» та робочих зустрічей спільно з депутатами, працівниками місцевої ради, старостами, представниками із числа вимушено-перемішених осіб та громадського сектору.

06 09

Нові виклики постають перед громадами по всій Україні, зокрема і внаслідок значного зростання кількості внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Менська громада Чернігівщини, незважаючи на географічне розташування, також стала нині прихистком для більше трьох тисяч громадян, що отримали статус ВПО (3225). Здебільшого це жінки, діти шкільного віку (716) та пенсіонери, які переїхали з Чернігова та його околиць, Київської області, Харкова, Донецької та Луганської області, тощо. Більшість з них позбавлені можливості повернутися до своїх домівок через руйнування чи пошкодження будівель, знаходження житла в зоні бойових дій і постійних обстрілів, або на території, що окупована. За неофіційними даними, на території Менської громади від війни рятувалися значно більше людей – понад сім тисяч. ВПО потребують підтримки з боку приймаючих громад.

02 03

Мужньо витримавши на своїх територіях активну фазу наступу, Менщина докладає всіх зусиль для відновлення, складовою якого також вбачає допомогу, адаптацію та максимально дружню інтеграцію вимушених переселенців в усіх сферах життєдіяльності, зосереджуючись на пошуку інноваційних рішень актуальних соціальних, економічних, безпекових та гуманітарних проблем громади.

Менська територіальна громада до початку широкомасштабного вторгнення не була позбавлена низки проблемних питань соціально-економічного та демографічного характеру, а з початку агресії ці питання та процеси постали значно гостріше. Це і інфраструктурні питання, складнощі з фінансуванням, питання забезпечення житлом, робочими місцями та кваліфікованими кадрами, доступ до освіти, медичного обслуговування, психологічної реабілітації, культурної та соціальної реінтеграції, тощо.

І волонтери, і місцеві мешканці, і органи місцевого самоврядування Менської ОТГ, і громадські організації продовжують надавати підтримку ВПО щодо забезпечення базових потреб. Звісно, значно відчувається обмеженість місцевих гуманітарних ресурсів, завантаженість соціальної інфраструктури, збільшення витрат з місцевого бюджету, зростання конкуренції на ринку праці, що є в тергромаді доволі обмеженим. Ці та інші обставини можуть ставати каталізаторами соціальної напруги, відтак потребують постійного спостереження та реагування, роботи як в напрямку попередження негативних тенденцій, так і напрацювань задля розвитку.

01 11

Пропозиції, підсумовані по результатам проведених у Менський громаді «Ідеатонів» та робочих зустрічей з розвитку деокупованої громади та інтеграції переселенців, стали підґрунтям для розробки Програми спільних короткострокових і перспективних дій щодо подолання та мінімізації існуючих викликів в громаді, попередження виникнення конфліктів, задоволення потреб як ВПО, так і місцевих жителів. Незалежно від того, на якій саме довгостроковій особистій стратегії зупиняться ВПО – чи то повернення з часом до своїх домівок, чи залишення в Менській ОТГ на постійне проживання, – вирішення поточних та початок впровадження перспективних питань інтегрування є важливим  невідкладним фактором для відновлення Менської громади.

Інтеграція ВПО в Менській територіальній громаді розглядається як процес взаємної адаптації нових жителів та приймаючої громади, що направлений на покращення життя, задоволення потреб переселенців та місцевих жителів з урахуванням особливостей відновлення звільнених територій.

Одним із інтеграційних кроків громади для внутрішньо переміщених осіб є розширення діючих місцевих програм на мешканців-ВПО, з урахуванням наявних можливостей громади та ресурсних тенденцій, з відповідним переглядом обсягів їх фінансування.

Одночасно важливим інституційним важелем є формування у всіх мешканців громади сприйняття вимушеної внутрішньої міграції та ВПО у ракурсі не обтяженого вичікування, а нової стадії зміцнення – від збереження життя і свободи, через об’єднання зусиль задля спільного подолання викликів – до відновлення і зростання, збільшення потенціалу розвитку як кожної особистості, так і громади в цілому.

Захід проводиться ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту “Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО” за підтримки  МФ «Відродження», програма «Демократія та належне врядування».