Підтримати

Досягнення і виклики Менської ОТГ

20 лютого у прес-центрі «Чиста політика» відбувся брифінг на тему: «Менська громада: досягнення і виклики».

Оскільки сьогодні переважна більшість територіальних громад України знаходяться в процесі налагодження комунікації між громадянами та місцевою владою для забезпечення стабільного і ефективного розвитку громад, то саме під час брифінгу спікери розповіли про практику і досвід Менської громади у налагодженні діалогу через використання інструментів місцевої демократії.

Також говорили про основні досягнення та проблеми, які виникають у роботі Менської ОТГ під час забезпечення участі громадян в управлінні громадою. Зокрема,  які механізми вже можна використовувати бажаючим брати участь у житті громади, яка допомога потрібна від громадян, щоб покращити якість надання послуг тощо.

DSC_0552DSC_0580

Розпочала захід керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, яка представила досвід організації стосовно супроводу профільної освітньої реформи та реформи місцевого самоврядування, адже на базі Центру «Доброчин» діє Ресурсний Центр з розвитку місцевої демократії, який працює вже третій рік на Чернігівщині. Менська громада є однією з пілотних громад, де Ресурсний центр допомагає впроваджувати механізми залучення громадян до управління ОТГ (бюджет участі, статут, реформування освіти тощо).

Менський міський голова Геннадій Примаков спочатку подякував Центру «Доброчин», який вже 8 років присутній у житті нашої громади, і вручив Подяку Менської міської ради Олександру Підгорному та Наталії Дрозд «за багаторічну співпрацю, активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток Менської міської об’єднаної територіальної громади».

Стосовно співпраці Геннадій Примаков зазначив, що «… маємо невеличкі досягнення нашої молодої сучасної громади, зокрема, запровадження бюджету участі, до якого активно долучаються місцеві жителі (а ми гарантували усім почути їхні думки), і вже час покаже результативність цих процесів».

Секретар менської міської ради Юрій Стальніченко розпочав з досягнень громади, серед яких прийняття Положення про створення органів самоорганізації населення, Положення про місцеві ініціативи (з метою залучення місцевих жителів до участі у місцевому самоврядуванні, адже ми працюємо заради людей), створення добровільної пожежної дружини в с. Дягова.

Наразі, в процесі прийняття –  Статут Менської ОТГ, що вже майже рік обговорюється людьми, але цей процес дуже мінливий та повільний, тому чекаємо на його завершення, і оптимізація освітньої мережі, чим зараз управляє Менська міська рада (відділом освіти вже напрацьовано ряд проектів з метою надання якіснішої освіти молодому поколінню), і обговорення питання функціонування фонду енергоефективності та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків тощо. Тому ми зацікавлені у співпраці з громадськими активістами, проте проблемою нині є зневіра та пасивність громадян.

Як представник громадськості, член ГО «Менська районна організація учасників АТО» Микола Охонько заявив, що йому дуже приємно з того, що його Менська ОТГ не «пасе задніх» в прийнятті бюджету участі (і ввійшла в трійку лідерів разом з Корюківкою і Сосницею). Така спільна діяльність місцевої влади і громадян дасть змогу виявити лідерів серед місцевого населення та їхні бажання, встановити діалог з владою і підвищити до неї довіру.

Про зміни в освіті розповіла спеціаліст відділу освіти Менської міської ради Сніжана Федорченко: «Зараз освіта у нас в пріоритеті, тому головним завданням є надання якісних освітніх послуг, бо наше майбутнє за нашими дітьми, а тому дякую Центру «Доброчин» за допомогу в розробці проектів з оптимізації освіти на наступні 5 років, де головним нашим завданням є рівний доступ до якісної освіти всім дітям громад».

На завершення заходу керівник Чернігівського Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії Олександр Підгорний підсумував, що « … позитивно і приємно, що сьогодні прибули представники Менської ОТГ і подякували нам за співпрацю, адже дійсно маємо добрі зміни в житті Менської громади (і проект статуту та реформи освіти, і реалізований проект освітлення тощо), але, на жаль, деякі моменти ускладнюють нашу співпрацю (депутати затримують прийняття статуту, хоча в інших пілотних громадах його вже прийнято)».

Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб процес децентралізації завершився повноцінно – громада стане помічником місцевій владі.

 Метою проекту «Управління конфліктом в громадах для якісних змін», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є діалог і залучення громадян до участі в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.  

DSC_0575 DSC_0591