Підтримати

В Менській громаді шукали вдалі рішення для розвитку громади та інтеграції переселенців

Перший Ідеатон на тему «Генерування та пошук ідей для вирішення проблем розвитку громади та інтеграції переселенців» відбувся у Менській територіальній громаді 20 вересня. Формат Ідеатону передбачав роботу з представниками органів місцевого самоврядування, осіб із числа вимушено-перемішених осіб, представників громадського сектору та молоді.

01 03

Новий формат зустрічі не став перешкодою для плідної  роботи, так як тематика Ідеатону – не вигадана, а актуальна, і навіть наболіла для учасників. Початок роботи виявився дуже емоційним. Розповідаючи про актуальність проблем, про пріоритети, які були до війни і які встановилися під час нападу на Україну, деякі учасники просто не стримували сліз. Під час випробувань і окупації, втрати рідних і домівок, українці навчилися цінити час і друзів, змінили пріоритети і життєві орієнтири, відношення до держави і до самих себе. Особливо було відмічено, що стосунки місцевих мешканців із людьми, які стали вимушеними переселенцями, не є конфліктними. Люди дуже тепло відносяться до нових членів територіальної громади, розуміючи їх стан і проблеми, що виникають.

05 11

Від емоційних виступів учасники переходили до формування проблем, які зараз на часі, конкретизації напрямків, обговорення і, після критичного аналізу, спільно шукали шляхи можливого рішення. Відбувався спільний пошук інноваційних рішень щодо актуальних соціальних, економічних, безпекових та гуманітарних проблем громади.

12 14

Напрацювання стануть основою для створення плану спільних короткострокових і перспективних дій для подолання та мінімізації існуючих викликів в громаді, задоволення потреб як місцевих жителів, так і переселенців.

Захід проводиться ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту “Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО” за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»).