Підтримати

Молодь прикордонних громад Чернігівщини посилила свої навички в проєктному менеджменті

У листопаді для активної молоді у п’яти прикордонних громадах Чернігівської області відбулися тренінги з проєктного менеджменту в рамках проекту «Залучення молоді для ефективного відновлення прикордонних громад», який виконує ГО «Чернігівський Центр Прав Людини».

Проект реалізується у Менській, Бахмацькій, Ріпкинській, Городнянській та Добрянській громадах.

m1 m3

Учасники дізналися що таке “проєкт”, “грант”, “проєктна заявка”; як формулюється мета та завдання проєкту; як скласти календарний план проєкту та інші складові проєктної заявки. Крім того, значна увага була приділена ризикам, моніторингу та оцінці результатів діяльності в рамках проєкту, а також звітуванню.

Виконуючи практичні вправи, молодь вчилася визначати проблему та трансформувати її в мету проєкту, а також визначати результати.

Також обговорили питання участі молоді у житті громади, важливість залучення ресурсів на реалізацію молодіжних ініціатив щодо відновлення територій. До кожної проблеми учасники намагалися знайти рішення, переформулювати проблему в мету, визначити завдання і цілі можливих проєктів.

Серед проблемних питань в громадах, на які учасники хотіли б впливати через проєктну діяльність називали такі:

  • активізацію молоді та її більшу залученість у життя громади;
  • ревіталізацію промислових зон та історичних будівель;
  • вдосконалення системи вуличного освітлення;
  • впровадження курсів української мови для жителів прикордоння;
  • підвищення інформаційної безпеки та медіаграмотністі населення (особливо пенсіонерів та підлітків);
  • створення безпекового простору в громаді (обладнання укриттів, тощо);
  • програми для працевлаштування молоді;
  • пошук ефективних рішень для організації надання медичних послуг;
  • ментальне здоров’я, соціалізацію тощо.

– Важливим кроком в проєктній діяльності є практична діяльність. Теоретичні знання важливі, але для того, щоб зрозуміти як це працює потрібна практика. Сподіваюся, що навчання дасть поштовх до активізації молоді в громадах, їх більшої залученості в процеси відновлення та реалізації цікавих та унікальних ініціатив, – зазначила тренерка Оксана Стельмах.

m4 m5

Практично у всіх громадах частину тренінгу проводили в укритті. І це стає вже новою навичкою сучасної молоді – вміння зосереджено вчитися в будь-яких умовах.

Діяльність проходить завдяки фінансовій підтримці Чорноморського фонду регіонального співробітництва, який є проєктом Фонду Маршалла Сполучених Штатів, в рамках проекту «Залучення молоді для ефективного відновлення прикордонних громад», який виконує ГО «Чернігівський Центр Прав Людини».