Підтримати

Бахмацька громада на Чернігівщині планує майбутнє сьогодні

25 та 26 грудня 2023 року експерти громадської організації «Центр Доброчин» провели дві зустрічі Платформи громадської участі у відновленні Бахмацької громади.

Розпочинаючи зустріч, керівник проекту Наталія Дрозд зазначила, що спільна діяльність влади та жителів принесе практичну користь для громади, допоможе з’ясувати наявні проблеми та посилить здатність громадян долучатись до їх вирішення. Активізація та мотивація жителів відбувається під час засідань Платформ під гаслом «Все в твоїх руках. Долучайся».

Під час чергової зустрічі учасники Платформи обговорювали ідеї та планували проекти для розвитку соціальної згуртованості. Однією з пропозицій є організація та реалізація навчальних програм для дітей та дорослих. Це може допомогти зберегти нормальний ритм життя. Одночасно потрібно готувати план відновлення та розвитку громади. Також важливо розвивати молоде покоління та створювати молодіжні простори. В Бахмацький громаді саме молодь демонструє потенціал бути реальним рушієм змін в громаді. На наступній зустрічі заплановано доопрацювати два проекти та подати їх на фінансування до міжнародних донорів.

8 7

Георгій Якубовський, голова Молодіжної ради при Бахмацький міській раді, підкреслив, що залучення молодих людей до планування, а потім і реалізації спільних планів буде стимулювати їх бажання залишатись в громаді і далі і працювати на її розвиток.

Зважаючи на виклики, пов’язані з повномасштабним російським вторгненням в Україну, дедалі більшої актуальності набувають питання посилення міжнародного співробітництва та співпраці в напрямку залучення фінансової підтримки, у тому числі в частині післявоєнного відновлення та відбудови регіонів та територій України.

Питання співпраці з міжнародними партнерами для відновлення та розвитку влади Бахмацької територіальної громади обговорювали на зустрічі з представниками місцевої влади. Міський голова Павло Шимко зазначив, зокрема, що, не зважаючи на кризові явища, які породжує війна в Україні, вже сьогодні потрібно працювати на перспективу громади та ефективно налагоджувати співпрацю з міжнародними партнерами. Адже коли закінчиться війна, громада повинна чітко розуміти, які ресурси будуть залучатися на відбудову та розвиток. Без активізації міжнародної діяльності зробити це буде складно. Тому зараз всі мають бути максимально залучені у процес та вмотивовані у налагодженні контактів. В умовах війни партнерство та дружба з європейськими муніципалітетами – це також важливий інструмент, який допоможе відбудувати українські громади.

6 1 4 2

Секретар Бахмацької міської ради Ірина Левченко зазначила, що саме під час таких зустрічей та обговорень реалізується та підсилюється право громадян на участь у процесі прийняття рішень щодо актуальних проблем відновлення та розвитку громади. Так твориться співвідповідальність за сьогодення та майбутнє громади.

Підсумовуючи зустрічі, експерт проекту Олександр Підгорний зазначив, що «… маючи сьогодні базу Європейських інститутів місцевого самоврядування, ми завжди готові підставити плече по налагодженню таких контактів. Активність за Вами».