Підтримати

В Чернігові презентували брошуру «Залучення громадян до відновлення: рекомендації Чернігівської громади»

22 листопада громадська організація «Центр Доброчин» спільно з Чернігівською міською радою провели круглий стіл, на якому презентували брошуру «Залучення громадян до відновлення: рекомендації Чернігівської громади».

03 02 01

Це результати діяльності Платформи громадської участі у відновленні Чернігівської громади. Протягом лютого – жовтня 2023 року представники громадянського суспільства, ініціативних груп та активісти мали нагоду взяти участь у побудові бачення відновлення Чернігівської громади. Серед учасників: підприємці та представники бізнесу, науковці, освітяни, працівники культурного сектору, представники соціально незахищених верств населення (внутрішні переселенці, діти учасників бойових дій), лідери молодіжного самоврядування, члени громадських організацій, учасники ініціативних груп, волонтери, люди, вразливі до епідемій ВІЛ та туберкульозу.

Адже порядок денний відновлення має визначатися не пропозиціями та досвідом донорів, а місцевими потребами, бажаннями та планами. Досвід показує, що швидкі рішення не є сталими й економічно обґрунтованими, а з погляду стратегії навіть шкідливими — тому залучати громадськість потрібно якомога раніше, тоді і програми/плани будуть набагато більш сталими.

07 06

Для органів місцевого самоврядування надзвичайно важливо визначити, консультуючись із громадянським суспільством і громадянами, які їхні ключові пріоритети та який наявний місцевий досвід, потенціал можна включити в проекти та програми відновлення.

Сформовані пропозиції за результатами діяльності Платформи стануть фундаментом для подальшої роботи як місцевого самоврядування, так і всіх небайдужих чернігівців.
Діяльність проходить а рамках проєкту «Зміцнення соціальної̈ згуртованості та заснування суспільного договору у постраждалій̆ від війни Чернігівській області», у якому співпрацюють міжнародна організація ПАКС (Нідерланди), громадська організація «Центр Доброчин» (Чернігів), Український центр “Простір Гідності” (Київ), та Український Інститут Національної Пам’яті за фінансової підтримки програми МАТРА Нідерланди.