Підтримати

В Менській громаді працюють над актуалізацією Статуту громади

24 січня 2024 року в Менській міській раді відбулось чергове засідання робочої групи з актуалізації проєкту Статуту Менської територіальної громади.

За словами Юрія Стальніченка, секретаря Менської міської ради, попередня редакція Статуту втратила свою актуальність, оскільки не враховує багатьох норм чинного законодавства та нових територіальних меж громади.

01 002

За висновками експертів Центру «Доброчин», які є членами робочої групи, Статут повинен стати прогресивним та актуалізованим з врахуванням законодавчих новацій, які стосуються місцевого самоврядування та громадської участі.

Статут закріплює та адаптує до місцевого досвіду інструменти і форми участі мешканців у розв’язанні питань місцевого значення, механізми співпраці влади та громади, громадського контролю, реалізації прав та обов’язків мешканців громади.  Запропоновано оновити структуру документа: додати окремими додатками положення, які регламентують застосування інструментів громадської участі,  роботи з петиціями, проведення публічних консультацій, загальних зборів громадян, та інші. Частина з таких положень вже діяла у Менській громаді й раніше, але нині вони актуалізуються відповідно до законодавчих новацій.

Кожен з присутніх мав можливість висловити свою точку зору щодо запропонованого документа. В цілому робоча група дійшла згоди, щодо активної спільної ґрунтовної роботи над проєктом, який буде готовий до подальшого громадського обговорення, і спільного бажання зробити цей процес публічним та доступним.

003 004

Наступним кроком планується обговорення проекту Статуту громади на круглому столі.  Статут має стати документом, який сприяє розвитку громади. Тому особливої важливості набуває політика впровадження механізмів демократії участі на місцевому рівні, які надають членам територіальних громад реальну можливість вливати на вирішення місцевих проблем.

Діяльність проходить за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».