Підтримати

Журналісти Чернігівщини зможуть писати про бюджет доступно і зрозуміло

Журналісти Чернігівської області за допомогою інтерактивних технологій вчились основам бюджетного процесу на тренінгу: «Як писати про бюджет доступно і зрозуміло», який пройшов 02 квітня 2018 року в Чернігівському навчально-методичному центрі профспілок.

Існує поширений стереотип, що в бюджеті можуть розібратися тільки фінансисти, економісти, юристи, аудитори, але аж ніяк не освітяни, вихователі, пенсіонери, громадські активісти чи журналісти. Звісно, це далеко не так і це досить легко спростувати. Бюджетна тема не є зовсім простою, але вона не така вже й складна.

Рівень фінансової грамотності українців залишає бажати кращого. Для того, щоб зруйнувати стереотип бюджету як «бездонної діжки», з якої можна профінансувати усе, або засобу відмивання коштів чиновниками, необхідно інформувати громадян у простий і доступний спосіб. Це в свою чергу сприяло б покращенню розуміння бюджету пересічними громадянами – як він формується, як витрачаються кошти.

Під час заходу журналісти докладно розглянули такі питання як місцеві фінанси, або в чому різниця між державним та місцевими бюджетами. Жваво обговорювались існуючі інструменти моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету і наскільки вони реалістичні в застосуванні.

Учасникам на практичних прикладах продемонстрували існуючи наразі механізми моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету. Журналісти розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет.

На завершення тренінгу учасники зазначили, що тепер вони зможуть допомогти громадянам зрозуміти бюджетну інформацію.

Проект «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» реалізується Центром Доброчин в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

01 02 03 04